ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/04/2015 05:26 EEST | Updated 22/04/2015 05:26 EEST

Όλο το σχέδιο της αναδιάρθρωση της Αστυνομίας. Σε ποιες περιοχές της Αθήνας κλείνουν τα Αστυνομικά Τμήματα

eurokinissi

Ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. προκρίνει η νέα πολιτική ηγεσία του Σώματος με τους στρατηγούς να ετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου μέχρι τις 10 Μαΐου να έχουν παραδώσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση της τελικές τους προτάσεις.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό τους που πιθανότατα θα είναι και ο τελικός, από τα 110 αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τα 94 Τμήματα Ασφαλείας, θα μείνουν τα 65, ενώ ολοκληρωτικό φαίνεται να είναι το «μαχαίρι» στους 18 Αστυνομικούς Σταθμούς, που βρίσκονται στα όρια ευθύνης της ΓΑΔΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το λουκέτο που σχεδιάζεται σε Αστυνομικούς Σταθμούς σε εύπορες περιοχές, όπως η Εκάλη, η Ν. Κηφισιά, το Σούνιο και άλλες 12 περιοχές, που αστυνομεύονται από τους λίγους αστυνομικούς.

Οι προτάσεις όλων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας και της Αττικής, αναμένονται στις 10 Μαΐου, με τις πρώτες συμπτύξεις του αστυνομικού προσωπικού να προσδιορίζονται χρονικά, σχεδόν ένα μήνα αργότερα στα μέσα Ιουνίου, αφού ολοκληρωθούν όλες οι νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες και η ψήφιση τους.

Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι το αριθμητικό σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκεται κοντά σε αυτό των 66 δήμων της Αττικής. «Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να υπάρχουν 20 δήμοι και να έχουμε 32 αστυνομικά τμήματα και 3 αστυνομικούς σταθμούς, πολλά από τα οποία υπολειτουργούν, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν το… ψαλίδι του Καλλικράτη.

Τα Α.Τ. που κλείνουν

Από τα πρώτα στοιχεία της συνολικής πρότασης αναδιάρθρωσης-σύμπτυξης των αστυνομικών υπηρεσιών, που θα παραδώσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στον αρμόδιο υπουργό προκύπτουν οι παρακάτω ενδεικτικές καταργήσεις-«μετακομίσεις»:

-Α.Τ. Μελισσίων και Βριλησσίων καταργούνται και μετακομίζουν στο Α.Τ. Πεντέλης

-Κλείνει το Α.Τ. Παπάγου και το προσωπικό πάει σε αυτό του Χολαργού

-Το Α.Τ. Ν. Χαλκηδόνας κλείνει και μεταφέρεται σε αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας

-Τα Α.Τ. Ψυχικού και Ν. Ψυχικού μετακομίζουν σε αυτό της Φιλοθέης

-Το Α.Τ. Γλυκών Νερών μεταφέρεται στο Α.Τ. Παιανίας

-Το Α.Τ Αρτέμιδας μεταφέρεται σε αυτό των Σπάτων

Τα υπόλοιπα «λουκέτα» αστυνομικών τμημάτων τοποθετούνται σε δήμους που εντάσσονται πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δάφνης-Υμηττού, Αγ. Στέφανος-Άνοιξη-Διόνυσος-Δροσιά-Κρυονέρι-Ροδόπολη-Σταμάτα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Κηφισιά-Εκάλη-Ν. Ερυθραία, Παλλήνη-Ανθούσα-Γέρακας, Μάνδρα-Βίλλια-Ερυθραί-Οινόη, Λαύριο-Κερατέα- Άγ. Κωνσταντίνος, Αυλώνα-Αφίδναι-Κάλαμος-Καπανδρίτι-Μαλακάσα-Μαρκόπουλο Ωρωπού-Πολυδένδρι-Συκάμινο-Ωρωπός, Καλύβια-Ανάβυσσος-Κουβαράς-Π. Φώκαια-Σαρωνίδα και άλλοι «πολυπληθείς» δήμοι.