ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2015 04:24 EEST | Updated 23/04/2015 09:54 EEST

Χιλή: Εξερράγη το ηφαίστειο Καλμπούκο – εκκενώνονται περιοχές

Philip Oyarzo/Flickr
Foto tomada el dia de hoy 22-04-15.Photo taken today 22-04-15.

Εξερράγη, με δύο εκρήξεις, έπειτα από μισό αιώνα το ηφαίστειο Καλμπούκο στη νότια Χιλή προκαλώντας τεράστια σύννεφα τέφρας και οδηγώντας στην απομάκρυνση 5.000 ανθρώπων.

Μια πυκνή στήλη λευκού καπνού υψωνόταν στον ουρανό πάνω από τη ηφαίστειο αυτό, ύψους 2.003 μέτρων, που βρίσκεται κοντά στην ακτή – ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί λάβα.

Η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε χθες (Τετάρτη) γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας), προκάλεσε ένα γιγάντιο μανιτάρι τέφρας ύψους δύο χιλιομέτρων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI, κήρυξε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στην περιοχή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας.

Ο «κόκκινος συναγερμός» αφορά τις πόλεις Πουέρτο Μοντ και Πουέρτο Βάρας, που βρίσκονται στην περιοχή Λος Λάγος, περίπου 1.300 χλμ. νότια του Σαντιάγο.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως εξήγησε η ONEMI μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημαίνει ότι δημιουργείται μια «ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου».

Οι αρχές κήρυξαν εξάλλου «κατάσταση ανάγκης» στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και ο στρατός θα αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

«Αυτή τη στιγμή η ζώνη εκκένωσης γύρω από το ηφαίστειο Καλμπούκο είναι 20 χλμ. Η αστυνομία έδωσε ήδη οδηγίες και άρχισε την εκκένωση», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόεδρος, η οποία δήλωσε ότι η εκκένωση αφορά 5.000 ανθρώπους, κάλεσε τον πληθυσμό να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρχών.

Τα μαθήματα αναστάληκαν, όπως και οι πτήσεις από και προς την περιοχή αυτή.

Το Πουέρτο Μοντ, η κυριότερη πόλη της περιοχής, καλύφθηκε από ένα σύννεφο τέφρας. «Ο κόσμος φοβάται πολύ, πάρα πολύ», δήλωσε ο δήμαρχος Χερβόι Παρέβες.

Το βράδυ της Τετάρτης, η πόλη παρέλυσε εξαιτίας των τεράστιων μποτιλιαρισμάτων και των μεγάλων ουρών στα βενζινάδικα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση.

«Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη προς το παρόν», πρόσθεσε ο δήμαρχος: «Ο ποταμός Μπλάνκο παραλίγο να πλημμυρίσει εξαιτίας της τήξης» των πάγων που προκάλεσε η έκρηξη.

Η χιλιανή αστυνομία έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοικτές οι εθνικές οδοί» στην περιοχή προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Το Καλμπούκο ήταν ανενεργό για 54 χρόνια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυχείων (ΕΥΓΟ) ανακοίνωσε πως το ηφαίστειο μπορεί να αρχίσει να εκλύει λάβα, κάτι που θα προκαλούσε το λιώσιμο των πάγων στις κορυφές, δημιουργώντας φόβους για πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των ποταμών.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο σημείο συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς, προειδοποίησε πως «η τέφρα μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες» και επίσης να διαταράξει «την εργασία, τον τουρισμό και πάνω απ΄όλα την υγεία» του πληθυσμού.

Ο συναγερμός «ήχησε» επίσης και στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα.

Στη νότια Αργεντινή, οι αρχές της γραφικής πόλης Μπαριλότσε, 1.630 χλμ. νότια του Μπουένος Άιρες, ανέστειλε τα μαθήματα στα σχολεία και επιστράτευσε τα υγειονομικά καταστήματα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που καταγράφεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη Χιλή, έπειτα από εκείνη που σημειώθηκε τον Μάρτιο στο ηφαίστειο Βιγιαρίκα, επίσης στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία οδήγησε στην εκκένωση περίπου 3.600 ανθρώπων.

Στη Χιλή βρίσκονται περίπου 90 ενεργά ηφαίστεια, από τα οποία το Καλμπούκο θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα.

Sponsored Post