Σεισμός 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ

Σεισμός 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Εκατοντάδες οι νεκροί

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε το κεντρικό Νεπάλ, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σημαντικές ζημιές σε κτίρια και χιονοστιβάδες στο Έβερεστ. Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (US Geological Survey), το μέγεθός του ανέρχεται στα 7,9 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να βρίσκεται μεταξύ της πρωτεύουσας Κατμαντού και της πόλης Ποχάρα- ειδικότερα, 80 χλμ ανατολικά της Ποχάρα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού έφθασε ήδη τους 1.130 νεκρούς. Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

«Θάνατοι έχουν καταγραφθεί σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση κάποιες περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας. Όλες οι ομάδες μας έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιζώντων και επιπλέον την παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη» είχε επισημάνει ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στην περιοχή του όρους Έβερεστ η χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός του Νεπάλ καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, γνωστοποίησε το υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να βρίσκονται ξένοι αλλά και οδηγοί σέρπα» επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου.

Ο σεισμός ήταν χαμηλού βάθους, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενέργειας που απελευθερώθηκε σε σχετικά μικρή περιοχή.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, καθώς και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι είναι οι τραυματίες, ενώ σημειώθηκαν επίσης χιονοστιβάδες στο Έβερεστ. Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί.

«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν» περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.

«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

Στην Ινδία, σύμφωνα με το Reuters, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 12, με έξι σε καταρρεύσεις σπιτιών στο Ουτάρ Πραντές και άλλους έξι στο Μπιχάρ. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με το CNN, σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 μετασεισμοί, των 4,5 Ρίχτερ και άνω, με πολλούς κατοίκους να περιμένουν έξω από τα σπίτια τους. Οι εικόνες έξω από τα νοσοκομεία είναι χαοτικές, καθώς μεγάλοι αριθμοί τραυματισμένων περιμένουν περίθαλψη.

Σημειώνεται ότι το 1934, σεισμός ισχύος 8,3 Ρίχτερ στο Νεπάλ είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 8.500 ανθρώπων. Το Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται σε μια κοιλάδα που περιτριγυρίζεται από τα Ιμαλάια, έχει πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Δημοφιλή