CULTURE
26/04/2015 11:55 EEST | Updated 29/04/2015 18:06 EEST

Mιάου!Πορτρέτα διάσημων καλλιτεχνών με τις γάτες που τους βοήθησαν να μη χάσουν τα λογικά τους

«Πιστεύω πως οι καλλιτέχνες και οι γάτες είναι συγγενή πνεύματα, επειδή μυθοποιούνται συχνά», λέει η συγγραφέας Alison Nastasi στη Huffington Post. «Αντιμετωπίζονται και οι δύο συχνά ως στερεότυπα λόγω της υποτιθέμενης φήμης τους ως απόμακροι ή ακόμα και εγωκεντρικοί».

Η Nastasi είναι ο ιθύνων νους πίσω από το «Artists and Their Cats» («Οι Καλλιτέχνες και οι Γάτες τους»), ένα εύστοχα ονομασμένο φωτογραφικό project που εξυμνεί την ιστορική σχέση των καλλιτεχνών με τις γάτες τους. Από τον Pablo Picasso μέχρι τη Frida Kahlo και τον Salvador Dali, το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα αποκαλύπτει πως πίσω από κάθε σπουδαίο ζωγράφο, γλύπτη ή συγγραφέα βρισκόταν σχεδόν πάντα ένα αιλουροειδές. Επειδή, όπως και να το κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από τις φιλίες που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε απίστευτα εμβληματικούς δημιουργούς και τα τετράποδα που μάλλον τους βοήθησαν να διατηρούν την επαφή τους με τα εγκόσμια.

Ο Salvador Dali και η γάτα του (Φωτογραφία: Roger Higgins)

Όπως σχολιάζει η Nastasi, οι γάτες τείνουν να συνυπάρχουν με τους ιδιοκτήτες τους και γενικά απαιτούν λιγότερη προσοχή από τα σκυλιά. «Πιστεύω πως αυτό είναι απαραίτητο για τους καλλιτέχνες, των οποίων η προσοχή είναι συνήθως επικεντρωμένη σε όσα συμβαίνουν στο στούντιό τους» προσθέτει. «Υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός ή μια συμβίωση... Το να δουλεύεις σε ένα στούντιο μπορεί να σε αποξενώσει μερικές φορές. Οι γάτες δίνουν ζωή σε ένα χώρο, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη μοναξιά στον καλλιτέχνη για να δημιουργήσει».

Η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε στο διάσημο site Flavorwire, στο οποίο η Nastasi εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης. Αφού διάβασε ένα κείμενο για την Tracey Emin και την αγαπημένη της γάτα Docket, η Nastasi -της οποίας η γάτα είχε μόλις πεθάνει- έγραψε μια απλή λίστα στο site, με τους καλλιτέχνες που είχαν τετράποδους συγκάτοικους με μουστάκια. Οι εκδόσεις Chronicle Books ανακάλυψαν το αφιέρωμα και, αμέσως, γεννήθηκε το εν λόγω project. Η Nastasi βρήκε πληροφορίες από βιβλιοθήκες, φωτογραφικά αρχεία καθώς και από τις ίδιες τις οικογένειες των καλλιτεχνών και δημιούργησε ένα, κατά μία έννοια, «οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ» που περιλαμβάνει τρυφερές στιγμές ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους. Εξαιρετικά διάσημους ανθρώπους, για την ακρίβεια.

Ο κόσμος του ίντερνετ, με τη γνωστή αγάπη που τρέφει για τις γάτες, δεν μπορούσε παρά να ενθουσιαστεί με το θέμα του βιβλίου, κάτι που η δημιουργός του βρίσκει φανταστικό: «Η κουλτούρα εθισμού στις γάτες που έχει το ίντερνετ έχει βοηθήσει να δοθεί προσοχή σε διάφορους φιλοζωικούς οργανισμούς και σε ζώα με ειδικές ανάγκες που μέχρι τώρα αγνοούνταν. Ζώα που έγιναν celebrities, όπως οι Lil BUB και Grumpy Cat, βοηθούν στο να εξαπλωθεί η ευαισθητοποίηση για την υιοθεσία και τις στειρώσεις και να γίνουν δωρεές σε πολλές φιλανθρωπίες».

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με τον Henri Matisse και τους τετράποδους Minouche και Coussi του, την Patti Smith και τον τριχωτό της φύλακα ή την Agnes Varda και την γάτα της Zgougou, μπορείτε να βρείτε στο «Artists and Their Cats». Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση «τριχωτής» αγάπης.

Photo gallery Artists and their Cats See Gallery

Sponsored Post