ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/04/2015 03:22 EEST | Updated 09/05/2015 10:23 EEST

Νοητικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο 18χρονος «τζιχαντιστής» που συνελήφθη στην Κακαβιά

Eurokinissi

Το ενδεχόμενο ο 18χρονος ύποπτος για σχέση με τζιχαντιστές που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. στην Κακαβιά να έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από πυρήνα τζιχαντιστών εξετάζουν οι αλβανικές Αρχές.

Ο 18χρονος είχε συλληφθεί στις 22 Απριλίου 2015 στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς και επαναπροωθήθηκε στην Αλβανία, όπου θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατία. Ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά νοητικά προβλήματα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες τις αλβανικές Αρχές.

Ο 18χρονος εκτιμάται ότι μέσω των Κήπων Έβρου ήθελε να ταξιδεύσει στη Συρία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιες ελληνικές διωκτικές αρχές, ο νεαρός J.C. αντιμετωπίζει νοητική καθυστέρηση. Αυτό είπαν στις αλβανικές αρχές συγγενείς και φίλοι του, ενώ και ιατρικές γνωματεύσεις φαίνεται να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κατά τη διαδικασία εξέτασής του από Αλβανούς αστυνομικούς ο νεαρός φέρεται να ομολόγησε ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία. Αποφασίστηκε να κρατηθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αλβανίας, προκειμένου να ερευνηθούν πιθανές διασυνδέσεις του με ομάδες τζιχαντιστών από την Αλβανία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις αρχές πληροφοριών της χώρας που παρακολουθούν την υπόθεση, Αλβανία, Βοσνία και Κόσσοβο τροφοδοτούν με μαχητές το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο 18χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο κακουργιοδικείο της αλβανικής πρωτεύουσας, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η εξέλιξη της υπόθεσή του. Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η δίκη οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι δύο ιμάμηδες τζαμιών στα Τίρανα που συνελήφθησαν πριν από λίγους μήνες.

Όλοι κατηγορούνται για στρατολόγηση Αλβανών μουσουλμάνων προκειμένου να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, στις τάξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων της ISIS και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες.