ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/04/2015 10:57 EEST

Ρωσία: Απομακρύνουν από τα βιβλιοπωλεία το Maus επειδή έχει μία σβάστιγκα στο εξώφυλλο

Copertina di &quot;Maus&quot;, di Art Spiegelman. La recensione è presso <a href="http://www.jhack.it/blog/2013/10/24/maus/" rel="nofollow">www.jhack.it/blog/2013/10/24/maus/</a> .
Jhack❦/Flickr
Copertina di &quot;Maus&quot;, di Art Spiegelman. La recensione è presso <a href="http://www.jhack.it/blog/2013/10/24/maus/" rel="nofollow">www.jhack.it/blog/2013/10/24/maus/</a> .

Βιβλιοπωλεία στη Ρωσία προχώρησαν τη Δευτέρα στην απομάκρυνση από τα ράφια ενός βραβευμένου για το Ολοκαύτωμα graphic novel. O λόγος για αυτή την κίνηση ήταν ότι στο εξώφυλλο απεικονίζεται μια σβάστικα.

«Το Maus» από τον Αμερικανό καλλιτέχνη και συγγραφέα Art Spiegelman κέρδισε το Pulitzer το 1992 και δημοσιεύτηκε στη Ρωσία το 2013.

H Varvara Gornostayeva, αρχισυντάκτρια στον εκδοτικό οίκο Corpus, είπε ότι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων το έβγαλαν από τα ράφια τους, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και ιστοσελίδες. Σε δήλωσή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) αναφέρει ότι : «Το βιβλίο πήγαινε πολύ καλά στις πωλήσεις και μέχρι πρότινος δεν είχαν δεχθεί κανέναν παράπονο επισήμως».

Μια ρεπόρτερ από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Echo of Moscow», η Darya Peshchikova, περιόδευσε σε βιβλιοπωλεία και δήλωσε πως το προσωπικό περίμενε εφόδους από τις αρχές μετά τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία συμπληρώνει 70 χρόνια από τη σοβιετική νίκη επί των ναζιστικών δυνάμεων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Peshchikova έγραψε στο Twitter ότι : «Περιμένουν ελέγχους και αποφάσισαν να καθαρίσουν τα ράφια τους. Ο λόγος είναι η σβάστικα», λένε οι εργαζόμενοι.

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να λογοκρίνουν το ναζιστικό έμβλημα και να εισβάλουν σε καταστήματα παιχνιδιών και παλαιοπωλεία, τα οποία έχουν σύνεργα από εκείνη την περίοδο, αναφερόμενες σε ένα νόμο που απαγορεύει τη «ναζιστική προπαγάνδα» και εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Δεν υπάρχει καμία ναζιστική προπαγάνδα σε αυτό, αυτό είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να είναι στα ράφια των καταστημάτων για την Ημέρα της Νίκης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιφασιστικά βιβλία, με βαθύ και διαπεραστικό μήνυμα» υποστήριξε η Gornostayeva.

Το «Maus» διηγείται την προσωπική ιστορία του συγγραφέα για το Ολοκαύτωμα μέσα από τις αναμνήσεις του πατέρα του, ενός Πολωνού Εβραίου που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιεί μεταφορές ζώων και μινιμαλιστικό στιλ γραφικών, ενώ οι Εβραίοι παρουσιάζονται ως ποντίκια και οι Γερμανοί σαν γάτες.

Το ρωσικό εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζει δύο ποντίκια -έναν πατέρα και το γιο- και μια στυλιζαρισμένη εικόνα σβάστικας στο φόντο, με το πρόσωπο του Χίτλερ σαν γάτα στο κέντρο. Περίπου 10.000 αντίτυπα του βιβλίου πωλήθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκδότη.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, τρία από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Μόσχας - Biblio Globus, Moscow και Moskovskiy Dom Knigi - έχουν αφαιρέσει το βιβλίο από τα καταστήματά τους και το e-shop τους. Αποθηκευμένες εκδόσεις των καταλόγων των καταστημάτων έδειξαν ότι και στα τρία, το βιβλίο ήταν διαθέσιμο μόλις πριν από λίγες ημέρες, αλλά όλα αρνήθηκαν κάτι τέτοιο όταν ήρθαν σε επαφή με το AFP.

"Πρέπει να είναι λάθος", δήλωσε μια γυναίκα από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του Biblio Globus όταν ρωτήθηκε γιατί παλαιότερη έκδοση της ιστοσελίδας του καταστήματος παρουσιάζει το βιβλίο, σαν να είναι σε απόθεμα.

(Με πληροφορίες από The Guardian)