ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/04/2015 14:21 EEST | Updated 28/04/2015 14:21 EEST

Ρεκόρ αναφορών-καταγγελιών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην αρμόδια αρχή τη Ελβετίας

Simon Aughton/Flickr

Ρεκόρ αναφορών για ύποπτες δραστηριότητες δέχθηκε πέρυσι η αρμόδια ελβετική αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εν μέρει λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης των ελβετικών τραπεζών για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Η χώρα έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από το εξωτερικό για το τραπεζικό απόρρητο, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το ελβετικό Γραφείο Καταγγελιών για υποθέσεις Μαύρου Χρήματος (MROS) ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε 1.753 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας το 2014, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 24% σε ετήσια βάση και ο υψηλότερος από το 1998 που συστήθηκε η αρμόδια αρχή.

«Μια εξήγηση για τον μάλλον απροσδόκητα υψηλό αριθμό αναφορών ίσως είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση των χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, ιδιαίτερα από τον τραπεζικό κλάδο, σε σχέση με την υποβολή αναφορών» ανέφερε η MROS στην ετήσια έκθεσή της.

Η συνολική αξία των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στις αναφορές ξεπερνά τα 3 δισεκ. ελβετικά φράγκα (3,13 δισεκ. δολάρια), ενώ τουλάχιστον το 85% των αναφορών προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο.

Η MROS αναλύει τις αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις προωθεί στις αρμόδιες ελβετικές αρχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πέρυσι, η αρχή απέστειλε το 72% των αναφορών στις εισαγγελικές αρχές, 7% λιγότερες συγκριτικά με το 2013.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)