Telegraph: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος που καλείται να «τετραγωνίσει τον κύκλο»

Telegraph: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος που καλείται να «τετραγωνίσει τον κύκλο»
Sinn Féin/Flickr

Εκτενές δημοσίευμα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δημοσιεύει η βρετανική Telegraph, θέτοντας το ερώτημα αν πρόκειται «για τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά και στα «πυρά» που έχουν εκτοξευτεί κατά καιρούς εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, από το ότι έδειξε το δάχτυλο στο Βερολίνο μέχρι ότι παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σε διάδρομο στις Βρυξέλλες».

Στη θέση του, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη ο οποίος έχει πολλά κοινά με την πολιτική ελίτ του Γουέστμινστερ, έχοντας σπουδάσει πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά (ΡΡΕ) ως προπτυχιακός πριν ολοκληρώσει το PhD του στα οικονομικά στην Οξφόρδη το 1989».

Εν αντιθέσει με τον κ. Βαρουφάκη, τονίζεται, δεν είναι άνθρωπος εκτός του κόμματος, καθώς είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου μια δεκαετία, ενώ το προφίλ του είναι περισσότερο αυτό ενός «Δυτικού ακαδημαϊκού» παρά ενός επαγγελματία πολιτικού, έχοντας διδάξει στα πανεπιστήμια του Κεντ και της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Τσακαλώτος περιγράφεται ως «ο εγκέφαλος πίσω από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και έχει γράψει και συν-γράψει έξι βιβλία. Παράλληλα, τονίζεται ότι, ακόμα και αν μιλά για κρίση δημοκρατίας στην ευρωζώνη, είναι, «αντίθετα με κάποια από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ» υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

«Μπορεί στα αλήθεια να τετραγωνίσει τον κύκλο;» ρωτά ο βρετανική εφημερίδα, η οποία κάνει αναφορά στην εμφάνισή του σε συνδιάσκεψη του Σιν Φέιν πρόσφατα και εκτιμά ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα αποτελέσει ένα νέο πρόσωπο στο τραπέζι διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Αν και με λιγότερο εμπρηστικό στυλ από ό,τι ο Βαρουφάκης, έχει συνοδέψει τον υπουργό Οικονομικών στις περισσότερες από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, καταλήγοντας, στο δημοσίευμα ο «εκθρονισμός του ροκ σταρ υπουργού οικονομικών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Πύρρεια Νίκη για τις δυνάμεις των δανειστών και της ελληνικής αντιπολίτευσης», καθώς «είναι η ουσία και όχι το στυλ που θα γεφυρώσει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας και της αριστερής της κυβέρνησης», καθώς ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να ενστερνίζεται απόψεις υπάρχουσες απόψεις του «άμεσου ανωτέρου του» όσον αφορά σε θέματα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η ανάκληση δεσμεύσεων περί ανθρωπιστικής κρίσης και η ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.

Δημοφιλή