ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/04/2015 04:18 EEST

Το Instagram δε θέλει τις μελιτζάνες σας

eggplant emoji

Τη Δευτέρα 27/4 το Instagram εξέδωσε μια ανακοίνωση που έκανε χαρούμενους πολλούς χρήστες του. Το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε πως από δω και πέρα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε emojis στα hashtags, ούτως ώστε να μπορούμε να ψάχνουμε και φωτογραφίες μέσα στην απέραντη βάση δεδομένων του πληκτρολογώντας το σχετικό emoji.

Σύντομα όμως ο κόσμος συνειδητοποίησε πως το Instagram δεν μας τα είχε πει όλα. Για την ακρίβεια, το δίκτυο επιτρέπει τη χρήση όλων των emojis στα hashtags, εκτός από το εικονίδιο της μελιτζάνας. Λέγεται πως ο συγκεκριμένος αποκλεισμός έγινε από φόβο για αυτό που συνήθως αντιπροσωπεύει το emoji της μελιτζάνας -το ανδρικό μόριο δηλαδή- και άρα για τις φωτογραφίες στις οποίες θα έμπαινε ως hashtag.

Βέβαια το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δε φάνηκε να έχει το ίδιο άγχος για τα emoji που αναπαριστούν όπλα, χάπια, μαχαίρια και νεκροκεφαλές, καθώς αυτά παραμένουν διαθέσιμα για χρήση σε hashtag.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Instagram εξηγεί αυτή την απόφαση:

«Τα τελευταία χρόνια, τα emoji έχουν γίνει κομμάτι της παγκόσμιας οπτικής γλώσσας. Με τον ίδιο τρόπο που μοιραζόμαστε φωτογραφίες και βίντεο, χρησιμοποιούμε και τα emoji για να επικοινωνούμε αισθήματα και συναισθήματα με τρόπους που μπορεί να καταλάβει ο καθένας, ανεξάρτητα με τη γλώσσα ή το πολιτιστικό του ιστορικό. Προσθέτοντας τα emoji hashtags στις φωτογραφίες και τα βίντεό σας, μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα, να τα ψάχνετε στη σελίδα αναζήτησης και να τα πατάτε όταν τα βλέπετε σε λεζάντες.»

Βέβαια οι τεχνικοί του Instagram φαίνεται πως δεν τα υπολόγισαν όλα σωστά σχετικά με τον αποκλεισμό του εικονιδίου της μελιτζάνας. Το emoji μιας μελιτζάνας δεν μπορεί να γίνει hashtag, δύο μαζί όμως μπορούν. Επίσης, δεν υπάρχει απαγόρευση αν θες να βάλεις μαζί σε ένα hashtag τα εικονίδια μιας μελιτζάνας και ενός ροδάκινου -ένας συνδυασμός ακόμα πιο «πονηρός» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα πιο «χυδαίες» φωτογραφίες, τουλάχιστον σύμφωνα με τη λογική του Instagram.

Στο παρελθόν το Instagram είχε απαγορεύσει τη χρήση των hashtag #nude (#γυμνό), #underwear (#εσώρουχα) και #weed (#χόρτο), χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία μιας και οι χρήστες δεν είχαν πρόβλημα να ανεβάζουν σχετικές φωτογραφίες με άλλα hashtag, οι οποίες και μπορούσαν να βρεθούν πολύ εύκολα στη βάση δεδομένων του. Τώρα με τον αποκλεισμό της καημένης της μελιτζάνας, δεν θα είναι καθόλου απίθανο να αρχίσουμε να βλέπουμε το emoji του καλαμποκιού ή της μπανάνας εκεί που, αχεμ, χρειάζεται.

Σε άλλα νέα, το Instagram ανακοίνωσε και τρία νέα φίλτρα: το θολό και σκονισμένο Reyes, το έντονο μπλε και πράσινο Larks και το «ζεστό» Juno.

Mε σειρά: Reyes, Larks, Juno

Η νέα λειτουργία των emojis στο Instagram όπως και τα τρία νέα φίλτρα του είναι ήδη διαθέσιμα στις τελευταίες εκδόσεις λογισμικών για iOS και Android.