ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2015 09:38 EEST | Updated 02/05/2015 09:39 EEST

Εισαγγελέας Βαλτιμόρης: Σε ανθρωποκτονία οφείλεται ο θάνατος του Freddie Gray, παράνομη η σύλληψή του

ASSOCIATED PRESS
Marilyn Mosby, Baltimore state's attorney, speaks during a media availability, Friday, May 1, 2015 in Baltimore. Mosby announced criminal charges against all six officers suspended after Freddie Gray suffered a fatal spinal injury while in police custody. (AP Photo/Alex Brandon)

Μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι έξι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Freddie Gray, o δικηγόρος υπεράσπισης τους ισχυρίζεται πως εκείνοι δεν έκαναν κάποιο λάθος και πως απλά εκτελούσαν το καθήκον τους.

Η εισαγγελέας της Βαλτιμόρης, Marilyn Mosby, είχε ισχυριστεί νωρίτερα πως ο θάνατος του Gray οφείλεται σε ανθρωποκτονία και πως η σύλληψή του ήταν παράνομη, καθώς κρατούσε πάνω του ένα κοινό σουγιά, όχι ελβετικό, όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Ο Michael Davey, ο δικηγόρος των αστυνομικών, απάντησε στον παραπάνω ισχυρισμό τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν οι αρχές σε κάποιο συμπέρασμα και συνέχισε λέγοντας πως ο θάνατος του 25χρονου δεν προκλήθηκε από κάποιον τραυματισμό που προέκυψε από λάθος χειρισμό των αστυνομικών.

Η κυρία Mosby από την άλλη εξηγεί πως ο Gray έχασε την ζωή του την ώρα που του έβαζαν χειροπέδες μέσα στο αστυνομικό βαν, ενώ ταυτόχρονα δεν του φορέθηκε ζώνη όπως προβλέπεται από τον νόμο. Όταν μάλιστα ζητούσε βοήθεια, οι αστυνομικοί δεν του παρείχαν ιατρική φροντίδα. Την μεγαλύτερη κατηγορία την αντιμετωπίζει ο οδηγός του βαν, Caesar Goodson, ο οποίος μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και σε 30ετή φυλάκιση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, η Βαλτιμόρη έχει επιστρέψει στους ρυθμούς της και οι διαμαρτυρίες έχουν σταματήσει. Οι οδηγοί χτυπούσαν χαρμόσυνα τις κόρνες των αυτοκινήτων και στο βόρειο τμήμα της πόλης έλαβαν χώρα πολλές εορταστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: BBC