ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/05/2015 11:20 EEST | Updated 02/05/2015 11:20 EEST

Τσακαλώτος: Υπάρχει κενό συντονισμού - Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα

Eurokinissi

Διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα υφεσιακά μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ενώ εκφράζει τη διαπίστωση πως υπάρχουν δυσλειτουργίες και ένα κενό συντονισμού,όσον αφορά στη διαπραγματευτική ομάδα, το οποίο προτίθεται να καλύψει με το νέο του ρόλο.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζει «λάθος» το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα και πως ήταν λάθος όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

 

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης.

«Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος και επαναλαμβάνει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων» δηλώνει.

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει.

«Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)