ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/05/2015 06:25 EEST | Updated 02/05/2015 06:25 EEST

Γ. Βαρουφάκης: Ετοιμάζουμε νέο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Eurokinissi

«Η Ευρωζώνη αν δεν αλλάξει θα πεθάνει» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και προσθέτει πως καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η Ελλάδα».

Ωστόσο τονίζει πως εάν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου.

Ο ίδιος τονίζει πως η χώρα μας μπορεί και χωρίς νέο δάνειο υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως έχει γίνει σχετική κουβέντα στο παρασκήνιο για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση εκπονεί «Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και Ανάκαμψη της Ελλάδας- ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό όραμα για τη μόνιμη έξοδο της χώρας από την κρίση μιας Ευρώπης που εξελίσσεται». Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός το νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, υποστηρίζει ότι οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον ίδιο δεν ισχύουν, όμως σχολιάζει ότι του έκανε κακή εντύπωση που ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν τους διέψευσε. 

Σε ερώτηση για αυτό που ακούστηκε να λέει στους νεαρούς στα Εξάρχεια ότι «σε μια εβδομάδα θα τον έχουν πετάξει έξω από την κυβέρνηση», διευκρινίζει ότι αυτό που τούς είπε είναι πως «εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική».

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου στη θέση του συντονιστή και εάν αυτή η κίνηση τον θέτει υπό επιτροπεία ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως «οι δανειστές θα ήθελαν να υποβαθμιστεί ολόκληρη η κυβέρνηση τουλάχιστον όσο εμμένει να μη υποκύπτει».

«Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί όλοι, η κοινωνία στο σύνολό της, αρνούμαστε να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις» λέει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει πως δεν υποβαθμίστηκε με την ανάληψη συντονιστικού ρόλου στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η Πολιτική Ομάδα διαπραγμάτευσης τελεί υπό τη δική μου ευθύνη, με τον φίλο και σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο, να έχει τον συντονισμό με άλλα όργανα... Αναβάθμιση έγινε όλων μας. Η φήμη ότι υποβαθμίστηκα και αντικαταστάθηκα στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη να φθίνει όσο εκτίθεται στο φως της αλήθειας...Όσο και να προσπαθούν οι υπονομευτές της κυβέρνησης να εισαγάγουν μεταξύ μας ρήγματα και σύνδρομο υπονόμευσης δεν θα τα καταφέρουν», σχολιάζει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.