ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/05/2015 09:49 EEST | Updated 04/05/2015 10:22 EEST

Χωρίς απαντήσεις το πρώτο briefing

Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη ολοκληρώθηκε η πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι Κυβέρνηση θα μπορέσει να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους ως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα.

Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν τίθεται ζήτημα υπογραφής νέου μνημονίου.

Ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο της συζήτησης με τους θεσμούς, είπε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της οικονομίας.

«Οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται στις διαπραγματεύσεις και έχει αναμφισβήτητα υπάρξει πρόοδος μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο ώστε να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση και σημείωσε: «Σκοπός είναι να καταβάλουμε όλες τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις στην ώρα τους, ώστε να είμαστε συνεπείς. Όμως εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς».

«Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει με χρήματα του ελληνικού λαού τις υποχρεώσεις ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών είναι αυτές που δεν εκπληρώνονται. Εμείς δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά να δοθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέσω της δανειακής σύμβασης».

Σε επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου, για το ζήτημα της ρευστότητας, είπε πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει αυτό το ζήτημα.

Σε άλλη ερώτηση, επίσης για το ίδιο θέμα και ειδικότερα εάν το άνοιγμα της στρόφιγγας ίσως να απαιτήσει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Θέλουμε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν από εδώ και στο εξής με όποιο τρόπο επιλεγεί από την ΕΚΤ ή των άλλων θεσμών είναι το επιθυμητό και το ευκταίο».

Εξέφρασε δε την την βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι με την συμφωνία που θα έρθει δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ώστε να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα και να ψηφιστεί στην Βουλή.

Επιπλέον ο κ. Σακελλαρίδης κληθείς να απαντήσει στα περί επαναφοράς της 5ης αξιολόγησης απάντησε: «Έχουμε πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό» και σχολίασε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως θα ξανατεθούν από την αρχή όλα όσα πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση και απέρριψε ο ελληνικός λαός.

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχάσει τη λαϊκή εντολή και να εφαρμόσει το πρόγραμμα Σαμαρά».

Ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση στις απόψεις του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό ούτε με οποιονδήποτε άλλο στην κυβέρνηση».

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είπε πως το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της δεν σημαίνει ότι δεν τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Θα κρίνει η Κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα τεθεί αυτό το ζήτημα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Σε ερώτηση εάν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος ή εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και τα όρια στα οποία η Κυβέρνηση κινείται της τα έδωσε η λαϊκή εντολή.

«Τη λαϊκή βούληση δε τη φοβόμαστε είναι σύμμαχός μας» είπε και επανέλαβε πως η Κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες» γραμμές.

Sponsored Post