ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/05/2015 17:17 EEST | Updated 04/05/2015 17:18 EEST

Αποκαλύπτικη η κατάθεση του Αθανάσιου Ξυνίδη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Φωτό Αρχείου/Eurokinissi

Αποκαλυπτική σε πολλά σημεία, για όσα συνέβησαν στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, σχετικά με την ανταλλαγή ακινήτων – φιλέτων του δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ήταν η κατάθεση του Αθανασίου Ξυνίδη, που υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης (1999 – 2005) την κρίσιμη χρονική περίοδο των “ιερών ανταλλαγών”.

Καταθέτοντας σήμερα, Δευτέρα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται η δίκη με κατηγορούμενους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο και εννέα ακόμη άτομα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση των εκτάσεων είχαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έκαναν και όλες τις επαφές με τοπικούς παράγοντες και φορείς.

Ο κ. Ξυνίδης, ο οποίος είναι αδελφός του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, τόνισε ότι, ο μοναχός Αρσένιος εξέφραζε το επιχειρηματικό πνεύμα της Μονής Βατοπεδίου και προωθούσε διάφορες προτάσεις. Τις κρίσιμες όμως συναντήσεις και παρεμβάσεις, τις έκανε ο ηγούμενος Εφραίμ.

Ο μάρτυρας μίλησε επίσης για τις επισκέψεις και των δύο τους, που γίνονταν είτε με ελικόπτερο, είτε με πολυτελές τζιπ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του είπε ότι, όταν αντέδρασε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας, ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, να τον επηρεάσει, για να σταματήσει να αντιδρά..

- Πρ: θεωρήσατε ότι, έπρεπε να ελεγχθεί η διεκδίκηση για τη βασιμότητα της;

- “Eπειδή η αδελφή μου ήταν μέλος της Λιμενικής Επιτροπής του Πόρτο Λάγος, η οποία αντιτασσόταν στην παραχώρηση της έκτασης, αρχίσαμε να ψάχνουμε την υπόθεση. Ρώτησα το Μητροπολίτη εάν είχε ακούσει κάτι και μου δήλωσε άγνοια”.

Και συνέχισε ο μάρτυρας:

- “Μίλησα με μία υπάλληλο, που είχε ασχοληθεί με την έγκριση του τοπογραφικού και βλέποντας την επιχειρηματολογία της για τα χρυσόβουλα, απόρησα πως εφαρμόστηκε το χρυσόβουλο (σ.σ. πρωτότυποι τίτλοι κυριότητας) στο έδαφος της περιοχής, σε μία χρονική απόσταση 1000 ετών. Μου απάντησε ότι, αυτό έγινε σε συνεννόηση με τη Μονή. Όταν μου έδειξε το τοπογραφικό του πρωτοσύγγελου Μαρωνείας της είπα ότι, διακινδυνεύετε να καθίσετε εσείς στο σκαμνί, εάν αποδειχτεί αυθαίρετη η τοποθέτηση, να εφαρμόσετε έτσι ένα χρυσόβουλο. Της είπα επίσης ότι, όπως χαρακτηριζόταν και περιγραφόταν ο χώρος, είχε μέσα αρχαιολογικούς χώρους, επίσης είχε εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί σε ακτήμονες”.

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι συνολικά 11 άτομα.

Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Μαζί τους μοιράζονται το εδώλιο στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας κι ο αδελφός της, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το κατηγορητήριο εκτιμά πως η αξία των ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ανέρχεται σε 69,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους συνηγόρους του Δημοσίου, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση, για ηθική βλάβη, αλλά και γιά τη ζημία (σ.σ. που όπως υποστηρίζουν) υπέστη το Δημόσιο από τις επίμαχες ανταλλαγές), οι πραγματικές αξίες φθάνουν τα 234 εκατ. ευρώ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα.