ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/05/2015 03:21 EEST | Updated 05/05/2015 03:21 EEST

Καταγγελίες ανδρών της ΔΙΑΣ για πρωτοφανείς συμπεριφορές βαθμοφόρων της ΕΛΑΣ

eurokinissi

Κλυδωνισμούς στους κόλπους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχουν προκαλέσει καταγγελίες αστυνομικών για σειρά περιστατικών αυθαιρεσίας από βαθμοφόρους της ΕΛ.ΑΣ. σε νευραλγικές αστυνομικές διευθύνσεις.

Οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. καταγγέλλουν «λίστες ανεπιθύμητων αστυνομικών», επιλεκτικές μετακινήσεις, άρνηση αντικατάστασης φθαρμένων υπηρεσιακών υλικών, απαξιωτικές συμπεριφορές, διάσπαση της σύνθεσης των ομάδων για εκδικητικούς λόγους και τιμωρητικές αποσπάσεις προσωπικού εκτός ΔΙ.ΑΣ.

Ένας από τους άνδρες της ομάδας έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση προκειμένου να ανακληθεί η άδικη –κατ’ αυτόν- απόφαση για απομάκρυνσή του από τη ΔΙ.ΑΣ.

«Από τη δική μου εμπειρία ξέρω ότι αξιωματικός μιλάει απαξιωτικά στους ειδικούς φρουρούς γιατί τους θεωρεί αμόρφωτους. Ενδεικτικό είναι ότι είπε σε συνάδελφο ότι δεν αξίζει να φορέσει καινούργιο κράνος και πως είναι καλύτερα να παραμείνει με το μεταχειρισμένο. Εμένα με είχε διατάξει να κάνω υπηρεσία με κράνος που δεν είχε λουρί για να κλείσει», καταγγέλλει αστυνομικός της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ.» που απευθύνθηκε στον υπουργό.

Πρόκειται για τον ειδικό φρουρό που ήρθε το 2014 δεύτερος σε συλλήψεις στη διεύθυνση όπου υπηρετεί, ενώ είχε συλλάβει στην Ομόνοια Αλβανό κακοποιό σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι για λόγους εκδικητικούς επειδή υπέβαλλα αναφορές για αυτές τις συμπεριφορές φρόντισε να μετακινηθώ στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Κίνησα γη και ουρανό για να το αποτρέψω. Μέχρι που έστειλα επιστολή στον υπουργό γνωρίζοντας ότι διαβαίνω κοντά στην υπέρβαση ιεραρχίας. Τελικά κατάφερα να παραμείνω στη ΔΙ.ΑΣ., καθώς η απόφαση μετακίνησής μου ανακλήθηκε», προσθέτει

Το κλίμα στους κόλπους της υπηρεσίας του χάλασε από τον Οκτώβρη του 2014 με την απομάκρυνση του αρχιφύλακα που εκτελούσε χρέη υποδιοικητή. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μία παρεξήγηση που δημιουργήθηκε μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα σε chat room κλειστής ομάδας που αποτελούνταν από άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Ο αρχιφύλακας φέρεται να έγραψε ένα σχόλιο για τον προϊστάμενο του που έγινε αιτία για να ξεσπάσει «πόλεμος».

Το πρόβλημα στους κόλπους της ΔΙ.ΑΣ., το οποίο αφορά κυρίως σε δύο αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής, αναδείχθηκε από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής που μετά από σειρά συναντήσεων συνέταξε υπόμνημα «για τις πρωτόγνωρες συμπεριφορές από βαθμοφόρους, συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία της υπηρεσίας και παραλύουν την προσπάθεια να παραμείνει η ΔΙ.ΑΣ αξιόμαχη, αποτελεσματική και κυρίως ενωμένη στην αποστολή της».

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΑΔΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «θέμα που αφορά το εσωτερικό της υπηρεσίας και το οποίο θεωρείται λήξαν. Οι βαθμοφόροι της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορούνται λειτούργησαν αποκλειστικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».