ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2015 13:46 EEST | Updated 05/05/2015 18:41 EEST

Θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της 11ης Μαΐου περιμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ενώ το Μαξίμου κατηγορεί ΔΝΤ και ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης «βλέπει» πρόοδο που αναμένεται να καταγράψει το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ίδιος στους εκπροσώπους του τύπου, λίγο μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τη συνάντηση με το Γάλλο Επίτροπο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως είχαν «μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία που ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου». Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι σκοπός του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group, κατά τις συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Όπως επεσήμανε, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της «γεφύρωσης του χάσματος που απομένει».

Συνεχίζοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η οικονομία και κυρίως να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει «εποικοδομητική συζήτηση» για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε. «Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Αισιόδοξος για ένα καλό αποτέλεσμα Eurogroup και Μοσκοβισί

Την αισιοδοξία του για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Euronews.

«Αυτό που δείχνουν οι προβλέψεις μας είναι ότι, εάν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, εάν επιστρέψουμε στη λογική της συνεργασίας τότε υπάρχει χώρος ελιγμών για μια ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα γιατί τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σε καλύτερη κατάσταση» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων , υπογραμμίζοντας πως «προϋπόθεση πρώτα από όλα είναι μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να την έχουμε οπωσδήποτε και σύντομα».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, προχωρά σε καλύτερο κλίμα.

«Το πνεύμα της διαπραγμάτευσης είναι καλό τώρα, ξεκινάμε να συζητάμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποτέλεσμα. Οπότε πρέπει να επιταχύνουμε. Είναι πάντα το ίδιο μήνυμα για μένα αλλά είναι αλήθεια ότι η ποιότητα των συζητήσεών μας είναι καλύτερη από ό,τι πριν».

«Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα είμαστε σε θέση να πούμε: Ναι, υπάρχει πρόοδος, ισχυρή πρόοδος και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν εργάζεται βήμα βήμα» δήλωσε ο Μοσκοβισί ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επισήμανε πως «δε θέλουμε να συζητήσουμε για το χρέος πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Συνάντηση Βαρουφάκη - Μακρόν

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε επίσης αργά το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν. Μία συνάντηση που χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης «ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική».

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων». Ο υπουργός εξήγησε στη συνέχεια ότι με τον κ. Μακρόν «έχει μια πολύ καλή σχέση στο τεχνικό επίπεδο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Η συνάντηση, διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, έγινε στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αφού επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Νωρίς το πρωί συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ενώ μετά το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στη Ρώμη.