ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/05/2015 04:31 EEST | Updated 05/05/2015 04:31 EEST

Εθνική γραμμή εκτός, σκληρή κριτική εντός από Σαμαρά

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek prime minister Antonis Samaras delivers his statement to the press the Zappeion hall after general elections in Athens on January 25, 2015. The left-wing Syriza party led by Alexis Tsipras won Greece's general election on Sunday after campaigning on a pledge to renegotiate the country's international bailout and reverse years of spending cuts and painful economic reforms. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Επί μιάμιση ώρα ο Αντώνης Σαμάρας συζητούσε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ με θέμα αιχμής την παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τετ α τετ έγινε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του προέδρου της ΝΔ για το ελληνικό ζήτημα με τον κ.Σαμαρα να χαρακτηρίζει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναν παλιό του φίλο και έναν φίλο της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο τραπέζι έπεσε ξανά το αίτημα που θέτει και η ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή στην Ελλάδα το 1.9 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελούσε μέρος της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στον Νοέμβριο του 2012.

Ακολουθώντας πίστα την εθνική γραμμή που έχει χαράξει ο κ.Σαμαρας περιέγραψε με δραματικό τρόπο τι ακριβώς σημαίνει το συνεχιζόμενο πάγωμα στη ρευστότητα που δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικονομία θέτοντας σε κίνδυνο κατ αρχήν τις θυσίες του ίδιου του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με ικανοποίηση λίγο αργότερα από τα δειλή του προέδρου της Κομισιόν να αναφέρεται στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να διορθώσει τα πράγματα και να σημειώνει ότι "τώρα όμως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που εκλέχτηκε με άλλες υποσχέσεις και πρέπει να το διαχειριστούμε".

Με την ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ιδρύματος Μάρτενς στο Βέλγιο, ο κ.Γιουνκερ εξήγησε ότι η Δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή προς όλους στην ΕΕ και όχι μόνο σε σχέση με τους Έλληνες, υπονοώντας ότι κοινή γνώμη έχουν και τα άλλα κράτη-μέλη σημειώνοντας οτι "η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στο παρελθόν και τώρα όμως πρέπει να κάνει βήματα τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν".

Είχε προηγηθεί η έκκληση του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία αφήνοντας αιχμές εναντίον της για τους χειρισμούς στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

"Το μήνυμα που έχω προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τα ψέματα, να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προχωρήσει, τις επόμενες μέρες, σε μια συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος. Πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία".

Την ίδια ώρα εντός των συνόρων βρισκόταν σε εξέλιξη μια σκληρή αντιπαράθεση της ΝΔ με την κυβέρνηση με αφορμή και την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Κώστα Καραγκουνη να κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυναρτησίες και ότι διαψεύδει συνεχώς τον εαυτό της, επισημαίνοντας ότι πέρασαν όλες οι ημερομηνίες που είχε θέσει ως χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας και πλέον η κυβέρνηση θα οδηγηθεί κατ' ευθείαν σε οριστική συμφωνία, δηλαδή σε νέο Μνημόνιο, για τα επόμενα δύο χρόνια.