ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 17:48 EEST | Updated 06/05/2015 18:02 EEST

Bloomberg: Σκηνή από σατυρικό γουέστερν θυμίζει η απειλή «αυτοκτονίας» της Ελλάδας

Σε μια σκηνή του σατυρικού γούεστερν του Μελ Μπρουκς «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες», του 1974, ο κυνηγημένος σερίφης εντελώς απροσδόκητα ακουμπάει το όπλο του στο δικό του κεφάλι και απειλεί να πυροβολήσει ο ίδιος τον εαυτό του, αν οι διώκτες του- κάτοικοι της περιοχής- δεν οπισθοχωρήσουν.

«Ακούστε τον, είναι αρκετά τρελός για να το κάνει!», λέει ένας από τους διώκτες, ενώ ο σερίφης καταφέρνει τελικά να ξεφύγει.

Αυτή την σκηνή θυμίζει στον δημοσιογράφο του Bloomberg, Mark Gilbert, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης από την εκλογή της ως και σήμερα. Η Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση, κρατάει το όπλο και απειλεί να αυτοκτονήσει, χρεοκοπώντας. Σε αντίθεση, ωστόσο, με ό,τι συμβαίνει στην ταινία το ΔΝΤ - εν προκειμένω οι ''διώκτες'' στην ταινία- είναι εκείνο που θα εξαντλήσει πρώτο την επιμονή του.

Το όπλο της Αθήνας, αναφέρει ο δημοσιογράφος, είναι η απειλή της χρεοκοπίας με την Ελλάδα να πιστεύει ότι τα πυρά μίας πιθανής τής αυτοκτονίας, θα έπλητταν και χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία.

Όπως, ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ευρωζώνη δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρα για το αν η Ελλάδα θα τραβήξει την σκανδάλη ή όχι και δεν φέρεται να εκφράζει ανησυχίες για ένα μπαράζ συνεπειών σε άλλα κράτη - μέλη. Ενώ, αντιθέτως από την μεριά τους οι πιστωτές φέρονται να βρίσκονται σε θέση να εφαρμόσουν πιο ουσιαστικές απειλές εις βάρος της Ελλάδας.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, με την ανάπτυξη να αγγίζει μόλις 0,5 % για το τρέχον έτος, σημειώνοντας απώλεια 2 μονάδων σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ το χρέος της χώρας αγγίζει το 180% του ΑΕΠ. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος και στο σχίσμα μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.