ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 12:51 EEST | Updated 06/05/2015 12:52 EEST

Ομοφυλόφιλο ζευγάρι κέρδισε την επιμέλεια του παιδιού που γέννησε παρένθετη μητέρα

charlesfred.blogspot.com" data-caption="Same-sex marriage: charlesfred.blogspot.com" data-credit="CharlesFred/Flickr">

Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο Λονδίνο κέρδισε την δικαστική μάχη για την επιμέλεια του μωρού τους από την παρένθετη μητέρα που το γέννησε. Η απόφαση πάρθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές του 2015 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε στην πρώτη συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού και της γυναίκας, με τους άνδρες να επιμένουν πως η τελευταία είχε συμφωνήσει ότι θα είναι η παρένθετη μητέρα του παιδιού που θα μεγάλωναν από κοινού και την τελευταία να υποστηρίζει πως είχε εγκρίνει την κηδεμονία του παιδιού μόνο από τον ένα γονέα.

Η δικαστής έκρινε πως η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού να αποκτήσουν παιδί με την βοήθεια κάποιας φίλης, με την οποία το παιδί θα έχει μεν επαφή για να κατανοήσει την πραγματικότητα της σύλληψής του, αλλά θα μεγαλώνει με τους δύο μπαμπάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικαστή, η γυναίκα έκανε δύσκολη την ακροαματική διαδικασία και χρησιμοποίησε επιχειρήματα που υποτιμούσαν το ρόλο ενός πατέρα στην ζωή ενός παιδιού και χρησιμοποίησε γλώσσα που ήταν προσβλητική προς τους ομοφυλόφιλους.

«Αντί να είναι ένα παιδί που συνέλαβε με την βοήθεια ενός φίλου, οι πράξεις της ίδιας ήταν μιας γυναίκας που ήταν πεπεισμένη να αντιμετωπίσει το παιδί ως δικό της μόνο», ανέφερε η δικαστής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, παρόλο που κάθε χρόνια γεννιούνται περίπου 2.000 παιδιά με την βοήθεια παρένθετης μητέρας, η νομοθεσία στη Βρετανία δεν καλύπτει επαρκώς το ζήτημα. Η γυναίκα που γεννάει το παιδί θεωρείται αυτόματα ως η μητέρα του και ο πατέρας, αν δεν είναι παντρεμένος με τη γυναίκα, δεν αναγνωρίζεται μέχρι να δημιουργηθεί το πιστοποιητικό έγγραφο.

Πηγή: Mashable