ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/05/2015 05:30 EEST | Updated 06/05/2015 05:30 EEST

Ετιέν Μπαλιμπάρ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τεράστια ελπίδα και ένα παράδειγμα για την Ευρώπη»

tomislavmedak/Flickr

Ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος και πολιτικός αγωνιστής, Ετιέν Μπαλιμπάρ, χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδας «πηγή θεμελιώδους ελπίδας» για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Ο Μπαλιμπάρ, μαθητής του Λουί Αλτουσέρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής Πανεπιστημίων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απευθύνθηκε χθες, Τρίτη, στους Έλληνες ακροατές στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, καταγγέλλοντας τους θεσμούς που θέλουν να οδηγήσουν σε αποτυχία την «ελληνική απόπειρα δημοκρατίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τεράστια ελπίδα και ένα παράδειγμα για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η επιτυχία του, υποστήριξε, οφείλεται στο ότι υπερασπίζεται το έθνος, χωρίς να υιοθετεί αντιευρωπαϊκές ή ξενοφοβικές θέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για την Ευρώπη να ξαναδημιουργήσει την πολιτική μέσα από την κρίση.

«Ας μην "μασήσουμε" τις κριτικές μας και τις συζητήσεις μας, να υποστηρίξουμε όμως αυτό που γίνεται στην Ελλάδα», τόνισε ο Μπαλιμπάρ, που χαρακτήρισε «δύσκολη, σε καμιά περίπτωση όμως απελπιστική» την κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο «ηθικό επιχείρημα» που επιβάλλει στους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη τους, ο κ. Μπαλιμπάρ υπογράμμισε την υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών που δεν λένε κουβέντα για το τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ευρώπη, αλλά και για τον τρόπο δημιουργίας του χρέους μέσω της διαφθοράς της ελληνικής ελίτ.

Η πολιτική των θεσμών είναι μια «επανάσταση από τα πάνω» τόνισε ο Γάλλος φιλόσοφος, χρησιμοποιώντας τη φόρμουλα του Μπίσμαρκ και του Μαρξ, μια «προληπτική αντεπανάσταση για να εξουδετερωθούν από πριν» οι αντιδράσεις των λαών.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του ευρώ, υπογράμμισε ότι η προοπτική μιας χώρας εξαρτάται από την ανάπτυξη και από τις σχέσεις της με τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακόμα, αμφισβήτησε την άποψη του περιβάλλοντος Σόιμπλε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί μια κρίση λόγω Grexit, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν έκανε τίποτα για να ρυθμίσει την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία και παραμένει επομένως σήμερα σε επικίνδυνο σημείο, που προσπαθεί να αποφύγει μετακυλίοντας το βάρος στην Ελλάδα.

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ στάθηκε στο φαινόμενο της «επιστροφής» του λαού, ως σημαίνοντος και ως πολιτικής ισχύος στο πολιτικό πεδίο, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, κάτι που, όπως είπε, ούτε οι νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούν να αρνηθούν.

Γι' αυτό, οι κυρίαρχες ελίτ, επιτίθενται σε κάθε μορφή λαϊκής κυριαρχίας κατηγορώντας την ως «λαϊκιστική». Οι ευρωπαϊκές ελίτ επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον λαϊκισμό, για να ενοχοποιήσουν τις λαϊκές διεκδικήσεις τις κριτικές στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Το αβυσαλλέο χάσμα των ελίτ και του λαού οδηγεί στην επανεμφάνιση των διεκδικήσεων για ισότητα και δικαιοσύνη, όπως ανέφερε.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο «λαϊκισμός» της αριστεράς και τελείως διαφορετικό ο «λαϊκισμός» της άκρας δεξιάς, που θέλει να αντικαταστήσει μια ολιγαρχία με μια άλλη και μια διαφθορά με μια άλλη, τόνισε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)