ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/05/2015 13:38 EEST | Updated 06/05/2015 15:10 EEST

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια λόγω κρίσης

SOOC

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ψυχικές παθήσεις στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σε ημερίδα του Ψυχιατρικού τομέα του Σισμανόγλειου το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών να πάσχει από ψυχικές ασθένειες. Από αυτούς μόνο οι μισοί προσφεύγουν στη στήριξη του γιατρού.

Η οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έπληξε την ψυχική υγεία όχι μόνο των πασχόντων αλλά και των υγιών ανθρώπων είπε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος χωρίς δουλειά αισθάνεται ανασφάλεια και έντονο στρες γιατί αδυνατεί να στηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ψυχολογικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για έλλειμμα που διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της Ψυχιατρικής Υγείας, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, επιδεινώνεται από τη συρρίκνωση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας αλλά και των κοινωνικών δομών που δεν χρηματοδοτούνται και είναι αποτέλεσμα της εξοντωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας».