ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2015 17:18 EEST | Updated 06/05/2015 17:18 EEST

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή – ΝΔ: Εξαπάτηση του ελληνικού λαού η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ – ΚΚΕ: Ξεθώριασαν οι «κόκκινες» γραμμές

Eurokinissi

Την αντίδραση, στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΚΚΕ προκάλεσε η κοινή ανακοίνωσή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τη Ν.Δ, να κάνει λόγο για εξαπάτηση του λαού και για συνέχιση της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, παρατήρησε πως «η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, αποκαλύπτει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού».

 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πέμπτη αξιολόγηση που η ίδια διέκοψε βιαίως. Ανοίγουν οι κόκκινες γραμμές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό! Πού είναι ο κ. Στρατούλης που μας έλεγε πως δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης εγκαλώντας την κυβέρνηση για τα «ψέματα» και την «υποκρισία» της, αλλά δηλώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει τη «στροφή» αυτή της κυβέρνησης.

Ικανοποίηση για την κοινή ανακοίνωση από το Ποτάμι

«Κακώς επιχαίρει η ΝΔ», απάντησε από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας στην κοινή δήλωση, «μια χειρονομία μετακίνησης προς μία ευκολότερη συμφωνία».

 

Η κ. Λυμπεράκη χαιρέτισε την αναφορά της δήλωσης, στην ανάγκη ενός «δίκαιου, δημοσιονομικά βιώσιμου και αποτελεσματικού συνταξιοδοτικού συστήματος προς την κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», όπως επίσης και στην «τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της θέσης των εργαζομένων» και διαπίστωσε πως «δεν έχει δίκιο η ΝΔ που λέει πως το ίδιο είχε κάνει και εκείνη: ούτε επάρκεια ούτε βιωσιμότητα, ούτε δικαιοσύνη είχαν οι παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό, ενώ τα εργασιακά της μέτρα ήταν τόσο αποσπασματικά που δεν μπόρεσαν να αποδώσουν».

Σταύρος Κοντόνης: Η συμφωνία θα είναι ταφόπλακα του μνημονίου

 

«Πού υπάρχει αναφορά στην πέμπτη αξιολόγηση;», απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, διαβάζοντας το κείμενο της κοινής δήλωσης.

 

«Η συνέχιση της αξιολόγησης αναφέρεται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτό το πτώμα της πέμπτης αξιολόγησης καταλάβετέ το πως έχει τελειώσει! Αν κάτι συζητά η κυβέρνηση, αυτό αφορά τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει προτείνει στην Ε.Ε.. Θέλετε να κρύψετε πως η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που η ίδια θεωρεί πως μπορεί να επιβεβαιώσει στην πράξη, ενώ εσείς έχετε να αντιπαραβάλετε το mail Χαρδούβελη», ανέφερε ο κ. Κοντονής.

 

«Ένα είναι απολύτως σίγουρο: έχετε μεγάλο άγχος και αγωνία μήπως η κυβέρνηση αυτή φτάσει σε συμφωνία, γιατί τότε, όλο αυτό το οικοδόμημα της πολιτικής του μονοδρόμου που είχατε στήσει καταρρίπτεται αυθωρεί και παραχρήμα. Να είστε όμως απολύτως βέβαιοι πως η κυβέρνηση αυτή θα φτάσει στην τελική συμφωνία και αυτή θα είναι η ταφόπλακα της πολιτικής του μονοδρόμου», συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.

ΚΚΕ: Ξεθώριασαν οι κόκκινες γραμμές

 

Τη διαπίστωση πως «η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν είχε καταργηθεί μαζί με τα μνημόνια, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα ξεθώριασαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης», εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

«Στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν γίνονται για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημόνια, αλλά για να συνεχιστεί η δημιουργία ενός μοντέρνου και ανταγωνιστικού συστήματος που θα τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή συνέχιση στην ίδια ρότα. Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη συμφωνία θα φέρει ένα νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό μνημόνιο», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)