Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη
TBF

Με τη συμμετοχή 400 εκθετών, 200 εκδοτών και επαγγελματιών του κλάδου του βιβλίου, με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα αναπτυχθεί και φέτος στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ - Hellexpo (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) από την Πέμπτη 7 Μαΐου ως και την Κυριακή 10 Μαΐου.

Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών -συνέχεια του 1ου, που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- δίνει βήμα διαλόγου και προβολής του έργου των νέων δημιουργών. Στο διήμερο Φεστιβάλ, 8-9 Μαΐου, νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς που προτείνονται από ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους παρουσιαστές τους, θα συστηθούν στο ευρύ κοινό και θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Χωρίς τιμώμενη χώρα

Στη φετινή διοργάνωση δεν υπάρχει - για πρώτη φορά - τιμώμενη χώρα, οι διοργανωτές έχουν, όμως, «προβλέψει» πολύπτυχο αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι: Eusebi Ayensa (Καταλωνία - Ισπανία), Flavia Company (Αργεντινή), Omar Figueroa - Turcios (Κολομβία), Martha Moreleon (Μεξικό), Adriana Mosquera - Nani (Κολομβία), Pedro Olalla (Ισπανία), Juan Vicente Piqueras (Ισπανία), Carmen Posadas (Ουρουγουάη), Damian Tabarovsky (Αργεντινή) κ.ά.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση σκίτσων από 69 καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών, υπό τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Γκάβο».

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων εντάσσονται, επίσης, οι ενότητες: «Βιβλίο και Μουσική» (με σχετική έκθεση βιβλίων και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων), «Βιβλίο και Design» και «Βιβλίο και Κινηματογράφος».

Τιμώμενοι λογοτέχνες

Τιμώμενοι λογοτέχνες ορίστηκαν, στη φετινή διοργάνωση: ο Μανόλης Αναγνωστάκης (μετά την ανακήρυξη από τον δήμο Θεσσαλονίκης του 2015 ως έτους αφιερωμένου στον μεγάλο ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δήμο και στο πλαίσιό του προγραμματίζονται συζητήσεις και πρωτότυπες αφηγήσεις, ενώ θα εκτεθεί σχετικό υλικό από το έργο του ποιητή) και ο κριτικός, δοκιμιογράφος και ποιητής Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο πρόσφατα χαμένος Μένης Κουμανταρέας και ο Θεσσαλονικιός λογοτέχνης Αλμπέρτος Ναρ (με αφορμή και τα 10 χρόνια από τον θάνατό του).

Info

ΔΕΘ – HELEXPO

Περίπτερα 13 & 15

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 15:00-21:00

Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00

Σάββατο 10:00-22:00

Πληροφορίες: 210-6776540

Δημοφιλή