24 χρόνια σκλάβος: Νιγηριανός κρατούνταν για χρόνια από ζευγάρι Άγγλων γιατρών

24 χρόνια σκλάβος: Νιγηριανός κρατούνταν για χρόνια από ζευγάρι Άγγλων γιατρών
Around an old anchor at Sheldrakes, Heswall.
Around an old anchor at Sheldrakes, Heswall.
Bev Goodwin/Flickr

Ένας γιατρός από την Αγγλία και η γυναίκα του φέρονται να παρακρατούσαν νεαρό Nιγηριανό επί δύο δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τον ως σκλάβο. Ο γυναικολόγος Emmanuel Edet και η νοσοκόμα Antan Edet είχαν παραλάβει τον τότε δεκατετράχρονο Ofonime Sunday Inuk με την προϋπόθεση να του παρέχουν μόρφωση, να τον πληρώνουν για τις υπηρεσίες του και να του φέρονται ως μέλος της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, εκείνοι του κατάσχεσαν το διαβατήριο, δεν του παρείχαν επαρκή μόρφωση και εκείνος φρόντιζε το σπίτι και τα παιδιά της οικογένειας χωρίς να πληρώνεται, ενώ κοιμόταν είτε στο πάτωμα, είτε σε μια αποθήκη στην αυλή. Όταν ο μικρός ήταν 17 ετών, του είχαν επιτρέψει να παρακολουθήσει μαθήματα υπολογιστών, όμως σύντομα ανέτρεψαν την απόφασή τους, προκειμένου ο Inuk να μην ανεξαρτητοποιηθεί από αυτούς.

Η Daily Mirror αναφέρει πως το ζευγάρι εκφόβιζε τον νεαρό, λέγοντάς του πως αν το σκάσει από το σπίτι η αστυνομία θα τον συλλάβει και θα τον στείλει πίσω στη Νιγηρία. Ο Inuk είχε χάσει την μητέρα του, είχε χάσει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και η ιδέα να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του τον τρόμαζε. Ακόμα, κάθε φορά που εκείνος αντιδρούσε, εκείνοι τον χτυπούσαν.

Το 2004 η οικογένεια του νεαρού είχε επικοινωνήσει με τους Edets, μετά από ένα γράμμα που είχαν λάβει από το παιδί στο οποίο περιέγραφε όσα περνούσε. Το ζευγάρι απάντησε πως είχαν στείλει χρήματα και διαβατήρια στη Νιγηρία, όμως ο Inuk δεν γνώριζε τίποτα για όλα αυτά. Ο τελευταίος είχε επισκεφτεί μάλιστα το αστυνομικό τμήμα στο Greenford, όμως η υπόθεση καταγράφηκε ως «απώλεια διαβατηρίου» και δεν λήφθηκε καμιά δράση για την απελευθέρωσή του. Μάλιστα, όταν ο Inuk επισκέφτηκε τις κοινωνικές υπηρεσίες στο Ealing, του είπαν πως δεν μπορούν να τον βοηθήσουν γιατί πλέον ήταν ενήλικος.

Τελικά, η αστυνομία έλαβε δράση το 2013, όταν, κατά την διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού των Edets, ο Inuk βρήκε την ευκαιρία να στείλει e-mail σε μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζευγάρι συνελήφθη πέρυσι τον Μάρτιο και η δίκη γίνεται σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί.

Πηγή: Daily Mirror

Δημοφιλή