Πανούσης: Χυδαίες επιθέσεις εναντίον μου από «επαγγελματίες υπερασπιστές δικαιωμάτων και φανατικούς»

Πανούσης: Χυδαίες επιθέσεις εναντίον μου από «επαγγελματίες υπερασπιστές δικαιωμάτων και φανατικούς»
Eurokinissi

Χυδαίες χαρακτήρισε τις επιθέσεις που δέχτηκε μετά τη δήλωσή του περί θανάτου του 27χρονου παιδοκτόνου στις φυλακές ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες υπερασπιστές δικαιωμάτων και φανατικούς».

«Σε αυτούς αφιερώνω τα πεπραγμένα μου» είπε πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του έργου του υπουργείου του για τις πρώτες 100 ημέρες.

Αιχμές Πανούση κατά Παρασκευόπουλου

Από τη συνέντευξη του Γιάννη Πανούση προς τους δημοσιογράφους δεν έλειψαν τα «καρφιά» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο με αφορμή την δήλωσή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τον παιδοκτόνο.

«Θα ήθελα να μάθω από πολλούς τι θα γίνει με την ποινή. Τι σκέφτονται για ένα τέτοιο έγκλημα. Να βάλουμε ένα βραχιολάκι να τους βγάλουμε έξω; Να τους βάλουμε 20 χρόνια στην απομόνωση; Γιατί δεν παραιτήθηκε κανείς όταν σκοτώθηκαν δύο άτομα στις φυλακές;

Η επιστημονική διαπίστωση δεν είναι προτροπή σε λιντσάρισμα. Άλλωστε το είδατε ο εισαγγελέας τον έστελνε στις φυλακές Τρικάλων και ο κ. Παρασκευόπουλος παρενέβη για να πάει στις φυλακές της Κέρκυρας. Έχω πει στο παρελθόν ότι θα υπάρχουν νεκροί στις Σκουριές, ότι η τρομοκρατία θα τελειώσει στην Ελλάδα μόνο αν χυθεί πολιτικό αίμα. Τότε παρακινούσα...».

Φωτογραφίζοντας την υπόθεση του Σάββα Ξηρού «κάρφωσε» τον κ. Παρασκευόπουλο λέγοντας «η πολιτεία δεν θα πρέπει να καταργεί με νόμους τη Δικαιοσύνη».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον επιστημονικό λόγο από την πολιτική αφωνία και εξηγώ: Δεν πρόκειται ποτέ να αυτολογοκριθώ, δεν βοηθά κανέναν αυτό και δεν είναι ο νέος τύπου πολιτικού να τα βάζουμε κάτω από το χαλί "τα ήξερα, δεν τα είπα", επειδή ενοχλεί κάποιους» είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Θεωρώ αδιανόητο να γνωρίζω κάτι και να μην μιλάω. Αυτοί που με καταγγέλλουν μου ζητάνε τη γνώμη για το άσυλο και τις φυλακές που δεν είναι αρμοδιότητά μου. Τι έγινε και η γνώμη μου ενοχλεί; Η πραγματικότητα είναι εδώ και τιμωρεί όποιον κλείνει τα αυτιά της. Καλά θα κάνουν να διαβάσουν κανένα βιβλίο και τους εξηγώ ότι δεν είμαι υπουργός Δικαιοσύνης. Θα ήθελα να μάθω από πολλούς τι θα γίνει με την ποινή».

«Η σύγκρουση που έχω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση μου στο υπουργείο πρέπει να τελειώσει. Δέχομαι επιθέσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους. Αυτοί με λιντσάρουν με τον τρόπο τους, αυτό πρέπει να τελειώσει» κατέληξε ο κ. Πανούσης.

Ένα μέτρο έκπληξη

Όσον αφορά στις 100 μέρες που βρίσκεται στο υπουργείο, αναφέρθηκε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής αστυνομίας, την εφαρμογή του «αστυνομικού της γειτονιάς», του γραφείου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των έκτακτων επισκέψεων στρατηγών της ΕΛΑΣ σε περιοχές αυξημένης εγκληματικότητας.

Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε και ένα μέτρο-έκπληξη: η Ένωση Ξενοδόχων θα παραχωρήσει χώρο στο κέντρο της Αθήνας όπου θα μπορούν τουρίστες να πηγαίνουν και να καταγγέλλουν περιστατικά κλοπών και άλλων αδικημάτων σε βάρος τους. Στον χώρο θα υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι μιλούν πολλές ξένες γλώσσες, προκειμένου να τους εξυπηρετούν. Η απόφαση ελήφθη μετά από παράπονα των ξενοδόχων προς τον υπουργό ότι οι τουρίστες αντικρίζουν εικόνες χάους στα αστυνομικά τμήματα.

Αντίθεση στο σχέδιο Αβραμόπουλου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης στελέχη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ επισκέφθηκαν αιφνιδίως τις πλατείες Ομονοίας, Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας και Συντάγματος, προκειμένου να διαπιστώσουν δια ζώσης την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Σημειώνεται ότι ο κ. Πανούσης εξέφρασε ηη διαφωνία του με το σχέδιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι δεν τον ικανοποιεί και ότι απλά καταγράφει πώς θα διαχυθούν στην Ευρώπη οι μετανάστες , ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο «τετριμμένο».

Δημοφιλή