Σακελλαρίδης: Επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά-ασφαλιστικό. Η αναφορά Τσίπρα-Γιούνκερ δεν αφορά την 5η αξιολόγηση

Σακελλαρίδης: Επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά-ασφαλιστικό
Sooc

Σε καμία περίπτωση η αναφορά περί αξιολόγησης, στη κοινή ανακοίνωση Τσίπρα – Γιούνκερ δεν αφορά την περίφημη 5η αξιολόγηση από τους δανειστές, την οποία η κυβέρνηση έχει απορρίψει, δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση γνώριζε πως θα αξιολογηθεί βάσει όσων συμφώνησε. Δεν είναι καινούριο. Θα γίνει αξιολόγηση πάνω σε αυτά», τόνισε, προσθέτοντας πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει επ' αυτού εννοώντας, όπως εξήγησε στη συνέχεια, πως η αναφορά στην κοινή ανακοίνωση Τσίπρα-Γιούνκερ δεν έχει σχέση με την 5η αξιολόγηση, αλλά αφορά την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση.

Σε εργασιακό και ασφαλιστικό, όπως είπε, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» και «επιβεβαιώνεται αυτό και από την κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ. Ειδικότερα στο θέμα των ΣΣΕ διατυπώνεται η ανάγκη να καθιερωθούν συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα προσιδιάζουν στα ανώτατα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είδατε τι συνέβη με προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι απαραίτητες οι ΣΣΕ. Βλέπουμε τί γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπογράφοντας αυτή τη δήλωση».

Σημείωσε δε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση επί των ΣΣΕ, γίνονται συζητήσεις με ILO και «πιστεύουμε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή. Αυτή είναι η πρόθεσή μας».

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις συντάξεις, τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει θέμα μείωσης τους και σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις της κυβέρνησης κάτι που φαίνεται «και στην κοινή δήλωση. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να γίνουν τομές στο ασφαλιστικό, με έναν τρόπο που θα διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους...Ξεκάθαρα δεν προχωράμε σε μειώσεις».

Απέρριψε τα σενάρια περί λήψης μέτρων ύψους 14δισ. ευρώ και τόνισε πως όποια μέτρα έρθουν δεν θα είναι οριζόντια και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει αναδιανομή των βαρών.

Αρνήθηκε ωστόσο, για μια ακόμη φορά να δώσει περισσότερες πληροφορίες για όσα συζητούνται με τους δανειστές καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τη διαπραγμάτευση.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και προσέθεσε «Εάν στις 11 Μαϊου μπορέσει να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση εντός του πλαισίου που θέτουμε, αυτό θα ήταν το βέλτιστο» ενώ ερωτηθείς περί κινήσεων καλής θελήσεως προς τους δανειστές όπως με την ψήφιση μέτρων την ημέρα που θα διεξάγεται το Eurogroup, δήλωσε πως η μεγαλύτερη «ένδειξη καλής θέλησης είναι η τήρηση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης παρά τη γνωστή οικονομική στενότητα που υπάρχει».

Συνεχίζοντας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους εξήγησε πως σε μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση από τους από θεσμούς να κάνει σε όλα πίσω η ελληνική κυβέρνηση, «δεν είναι μήνυμα ρήξης αλλά σε μια διαπραγμάτευση χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εμείς κινούμαστε εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» σημείωσε.

«Έχουμε αποδείξει πως θέλουμε αμοιβαία επωφελής λύση. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν προβλήματα. Γνωρίζουμε ακόμη πως υπάρχει θέμα με τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά για να προχωρήσει η παρούσα διαπραγμάτευση, δεν το θέτουμε τώρα γιατί είναι δύσκολο σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα να βρεθούν άμεσα λύσεις. Θα το θέσουμε στη συνέχεια. Ένα ζήτημα όπως αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί να κρύβεται» κατέληξε.

Ξεκαθάρισε ακόμη, ερωτηθείς για τις προτεραιότητες εξόφλησης υποχρεώσεων του κράτους πως «βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετεί όλες τις υποχρεώσεις της και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό».

Ερωτηθείς για τις αναφορές στελεχών της κυβέρνησης περί δημοψηφίσματος απάντησε διπλωματικά λέγοντας «Οι εκλογές του Ιανουαρίου είχαν ούτως ή άλλως δημοψηφισματικό χαρκτήρα. Έχουμε συγκεκριμένη λαϊκή εντολή και δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, η οποία είναι στο πλευρό μας και εμείς κινούμαστε βάσει αυτής της εντολής».

Δημοφιλή