Είναι νόμιμο το ελληνικό χρέος; Ο καθηγητής Τουσέν το αμφισβητεί - «Ξένα κοράκια σπεκουλάρουν στην πλάτη της Ελλάδας»

Είναι νόμιμο το ελληνικό χρέος; Ο καθηγητής Τουσέν το αμφισβητεί

Είναι νόμιμο το ελληνικό χρέος; Ο Βέλγος καθηγητής Ερίκ Τουσέν το αμφισβητεί. Και συνεπώς αμφισβητεί τα ποσά που διεκδικούν από την Ελλάδα, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, τα 14 κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και ιδιώτες πιστωτές. Ο κ. Τουσέν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Αλήθεια του Χρέους, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ορισμένους ξένους πιστωτές «κοράκια» που «σπεκουλάρουν» στην πλάτη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τουσέν εξήγησε τον ρόλο και το περιεχόμενο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος που ολοκλήρωσε την τριήμερη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

«Αυτή η Επιτροπή που δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου -βρισκόμαστε στη 2η συνεδρίαση της- αποτελείται από παραπάνω από 30 άτομα και μια δεκαπενταριά από αυτά δεν είναι Έλληνες. Προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες. Οι 15 από αυτούς είναι από την Ελλάδα. Πρόκειται για διαφορετικά άτομα. Είναι νομικοί, οικονομολόγοι, ειδικοί σε θέματα ελέγχου δημοσίων υποθέσεων» αναφέρει, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων της Επιτροπής δηλώνει ότι πρόκειται να ερευνηθεί αποκλειστικά το χρέος χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο, αφόρητο, επαχθές ή μη νόμιμο».

Στην ερώτηση, τι καινούριο μπορεί να φέρει η Επιτροπή, ο Βέλγος ειδικός τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα φέρει μια αυστηρή απόφαση που θα κρίνει τον νομικό χαρακτήρα της διεκδίκησης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας». Και προσθέτει: «Και εάν μετά από εξαντλητική ανάλυση προκύψει ότι το ποσό του χρέους -πολύ σημαντικού ύψους-που ζητείται από την Ελλάδα είναι παράτυπο παράνομο ή επαχθές και αφόρητο, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Θα δώσει, επίσης, επιχειρήματα στον ελληνικό πληθυσμό, για να προβληματισθεί σε αυτό το οποίο πρέπει να πράξει, ανεξάρτητα από τις εκλογές».

Ο Ερίκ Τουσέν είπε ακόμη ότι «ο ελληνικός πληθυσμός παρακολουθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις πώς εξελίσσεται η κοινή γνώμη, και οι εργασίες μας χρησιμεύουν στη συνειδητοποίηση του πληθυσμού. Συνειδητοποίηση τόσο στην Ελλάδα αλλά επίσης και σε διεθνές επίπεδο».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, συγκριτικά με εκείνο άλλων χωρών, έχει ειδικά χαρακτηριστικά, ο κ.Τουσέν έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Ναι και όχι. Ναι, διότι 80% του χρέους διεκδικείται από την τρόικα, τη σημερινή Ομάδα των Βρυξελλών, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 14 χώρες μέλη της ευρωζώνης που δανειοδότησαν την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει το 80% του ελληνικού χρέους. Υπάρχει, επίσης, το ενιαίο του χρόνου, δηλαδή δημιουργήθηκε σε μια συγκεκριμένη περίοδο σχετικά με τους πρωταγωνιστές και τη δράση τους. Διότι αυτό το 80% του χρέους είναι χρέος πολύ πρόσφατο, που προέρχεται από την περίοδο 2010-2012 μέχρι σήμερα.

Συνεπώς μιλάμε για τα δύο προγράμματα, αποκαλούμενα σωτηρία της Ελλάδας, δηλαδή τα δύο Μνημόνια που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο. Αυτά τα μνημόνια έφεραν δραματικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, και σύμφωνα με μια σειρά ερευνών δημιούργησαν μια εξαιρετικά μεγάλη ύφεση στις συνθήκες ζωής του ελληνικού πληθυσμού.

Μπορούμε έτσι να ερευνήσουμε τα χρέη που αποδίδονται στην Ελλάδα, τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και σε ποια χρονική περίοδο. Και έτσι να προσδιοριστεί, εάν το αίτημα αποπληρωμής που διεκδικούν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα 14 κράτη μέλη ή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, εάν αυτές οι διεκδικήσεις χρέους είναι δικαιολογημένες ή όχι.

Από την άλλη υπάρχει ένα 20% του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, ιδιαίτερα ελληνικών τραπεζών που αγοράζουν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Αλλά βρίσκονται και στα χέρια ξένων πιστωτών από τους οποίους ορισμένοι είναι τα γνωστά «κοράκια» που «σπεκουλάρουν» πάνω στο ελληνικό χρέος, διαρθρωμένο από το 2012, και εδώ υπάρχει βεβαίως, επίσης, η ανάγκη ανάλυσης και νομιμοποίησης των μεγάλων ποσών που διεκδικούν οι μεγάλοι ξένοι πιστωτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή