Αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής επιδιώκει η κυβέρνηση

Αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής επιδιώκει η κυβέρνηση
Sooc

Στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κινούνται εκτός πλαισίου της πρόσφατης λαϊκής εντολής που έλαβε η κυβέρνηση, επικεντρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε περίπου στις 7 αργά το απόγευμα, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα . Ενημέρωση έγινε και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

Πληροφορίες για τετ α τετ Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Οι επόμενες δύο ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες , καθώς τη Δευτέρα διεξάγεται το Eurogroup και την Τρίτη η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μια ακόμη δόση στο ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση -παρά τα όσα έχουν γραφτεί- θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη.

Μάλιστα, πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό το είχε αναφέρει ο ίδιος ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης

Ενώ όλοι έχουν χαμηλώσει τον πήχη για κάποια απόφαση στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις. Επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, «στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποχώρησε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ενημέρωση.

«Θέλουμε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις, του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Καμμένος το απέκλεισε απαντώντας: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».

Σημαντικές προσεγγίσεις εν όψει Eurogroup

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για σύγκλιση, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί τα αγκάθια των εργασιακών, του ασφαλιστικού και το προβλεπόμενο πλεόνασμα. Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «έβλεπαν» κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, ο Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα. Παράλληλα η FAS σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ότι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.

Δημοφιλή