ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/05/2015 05:51 EEST | Updated 10/05/2015 10:30 EEST

Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου - Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Sooc

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο εν όψει της κρίσιμης για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα. Το απόπγευμα της Κυριακής συνεδριάζουν από κοινού η Πολιτικής Γραμματείας και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν στην συνεδρίαση θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πυρετός των διαβουλεύσεων συνεχίστηκε και το Σάββατο με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι είναι επί τάπητος στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Σταθάκης και ο Α. Φλαμπουράρης.

Ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή έχει αλλεπάλληλες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ζώνης του ευρώ. Τις δύο πλευρές – Αθήνα και εταίρους – χωρίζουν ακόμη τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού και τα εργασιακά με τον γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά, να αναφέρει το Σάββατο ότι οι εταίροι έχουν θέσει στο τραπέζι αίτημα θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Στην Αθήνα, οι Σταθάκης και Τσακαλώτος εκτιμούν ότι κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη να είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «θεωρώ ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει». Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες, εάν η συμφωνία δεν είναι η επιθυμητή από την κυβέρνηση.

«Εγώ αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Ντράγκι προχθές μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει με όρους δικαιοσύνης τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Εάν το πετύχουμε αυτό, προχωρούσε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα ξανασχεδιάσουμε τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το ελληνικό Σύνταγμα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Από την πλευρά των εταίρων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις του στη FAS απηύθυνε προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής, αιφνίδιας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι «θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα».