ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2015 05:03 EEST | Updated 11/05/2015 05:03 EEST

Βομβαρδισμένο τοπίο το Κουμάνοβο

ASSOCIATED PRESS
Residents visit the area were a battle took place involving the police and an armed group, in northern Macedonian town of Kumanovo, on Sunday, May 10, 2015. Fighting between police forces and members of an armed group has ended after two days in the northern Macedonian town of Kumanovo leaving 8 police officers and 14 armed suspected terrorists dead. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο, στην οποία, τις προηγούμενες δύο ημέρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αρκετά αυτοκίνητα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, παντού αίματα, σφαίρες και κάλυκες ήταν η εικόνα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο και δημοσιογραφικές ομάδες.

Στη συνοικία αυτή του Κουμάνοβο, είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κάτοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να τακτοποιήσουν πρόχειρα κάποια πράγματά τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τις μάχες στη συνοικία του Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι , τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες και 8 αστυνομικοί, ενώ 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έκανε λόγο για ενόπλους που ανήκουν στον UCK- Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στην ΠΓΔΜ και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια», ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Αντίθετα, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες «σκοπιμότητες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsoed Post