ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2015 10:34 EEST | Updated 11/05/2015 14:34 EEST

Σκάνδαλο χιλιάδων ετών στην αιγυπτιακή «βιομηχανία» της μούμιας

Scott SM/Flickr

Χρειάστηκε να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να αποκαλυφθεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στη μουμιοποίηση ζώων που χρησιμοποιούνταν ως αναθήματα σε τάφους στην αρχαία Αίγυπτο.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος σάρωσης με ακτίνες Χ και αξονικές τομογραφίες, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο μουσείο της πόλης αποκάλυψε ότι από τις 800 μούμιες ζώων που εξετάστηκαν, μόνο το ένα τρίτο από αυτές περιείχαν ολόκληρες σωρούς ζώων, οι υπόλοιπες ήταν απλά πανιά, περίτεχνα τυλιγμένα που έδιναν την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε αυτά υπήρχε ένα ταριχευμένο ζώο.

Ένα μεγάλο μέρος των μουμιών περιείχαν επίσης μερικά υπολείμματα ζώων, όπως οστά και μέλη από γάτες, πουλιά και κροκόδειλους.

Σύμφωνα το BBC, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ζήτηση για τις μούμιες ζώων, στην Αρχαία Αίγυπτο, ήταν τόσο μεγάλη που ξεπερνούσε τις δυνατότητες παραγωγής τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 70 εκατομμύρια ζώα μουμιοποιήθηκαν συνολικά από τους Αιγυπτίους, ιδίως μεταξύ του 800 π.Χ και της Ρωμαϊκής περιόδου. 

Όσον αφορά αυτούς που κορόιδεψαν τους πιστούς. Αυτοί, εάν πιστεύει κάποιος μεταθανάτια ζωή, θα κριθούν βάσει της Αιγυπτιακής Βίβλου των Νεκρών και η ψυχή τους θα ζυγιστεί με ένα φτερό. Αν το αποτέλεσμα είναι είναι δυσμενές τότε ο δαίμων Αμμούτ, εν μέρει κροκόδειλος, εν μέρει λέων και εν μέρει ιπποπόταμος- θα καταβροχθίσει την καρδιά τους και θα παραμείνουν στο Ντουάτ, την Αίθουσα της Κρίσης.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post