ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2015 16:02 EEST | Updated 11/05/2015 16:08 EEST

Ολάντ, ο «νέος Τσε» της γαλλικής πολιτικής σκηνής, επισκέπτεται την Κούβα

twitter/liberation

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα βρίσκεται από την Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη χώρα για πάνω από 100 χρόνια.

Ο Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κούβα για να προωθήσει τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εξέφρασε την ευχή να αρθεί το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο που, σύμφωνα με τον ίδιο, "έβλαψε τόσο" την ανάπτυξη του νησιού.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που μεταβαίνει στην Κούβα μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, πως η επίσκεψή του εντάσσεται "σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη αβέβαιο πλαίσιο".

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε "το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν", πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που πλήττει από το 1962 την οικονομία του νησιού.

Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης πως κάθε χρόνο από το 1991, το Παρίσι ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της απόφασης που ζητεί την άρση αυτού του εμπάργκο.

Ο Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Καραϊβική, πρόκειται να συναντηθεί απόψε (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος το 2006 διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Από τη γαλλική προεδρία έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος είναι "διαθέσιμος" για μια συνομιλία με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, όμως αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την Αβάνα.

Η δε εφημερίδα Liberation, υποδέχθηκε την είδηση για το ταξίδι του Προέδρου, «βάφοντας» κόκκινο το εξώφυλλό της και εμφανίζοντας τον Ολάντ ως τον νέο ...Τσε Γκεβάρα της γαλλικής πολιτικής, τίτλο που παλαιότερα κατείχε ο Jean-Pierre Chevènement!