Μυστηριώδης κινεζική εκτόξευση και σχέδια για ενεργειακά όπλα προβληματίζουν το Πεντάγωνο

Μυστηριώδης κινεζική εκτόξευση και σχέδια για ενεργειακά όπλα προβληματίζουν το Πεντάγωνο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
STR via Getty Images

Τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με τις αυξανόμενες κινεζικές δυνατότητες όσον αφορά στο Διάστημα εξέφρασε το Πεντάγωνο, με αναφορά που υπέβαλε στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τις εξελίξεις στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, παράλληλα με το διαστημικό της πρόγραμμα, η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει μια «ποικιλία δυνατοτήτων σχεδιασμένων να περιορίζουν ή προλαμβάνουν τη χρήση διαστημικών μέσων από αντιπάλους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή σύγκρουσης, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης κατευθυνόμενης ενέργειας και παρεμβολέων δορυφόρων».

Στην αναφορά υπενθυμίζεται εκτόξευση στις 23 Ιουλίου 2014, που είχε παρόμοιο «προφίλ» με δοκιμή του Ιανουαρίου 2007, η οποία είχε αποτέλεσμα την εσκεμμένη καταστροφή ενός παροπλισμένου μετεωρολογικού δορυφόρου και τη δημιουργία εκατοντάδων κομματιών διαστημικών «σκουπιδιών», πολλά εκ των οποίων συνεχίζουν να είναι σε τροχιά, αποτελώντας κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία πολλών δορυφόρων.

Επίσης, γίνεται ειδική αναφορά σε εκτόξευση αντικειμένου στο Διάστημα στις 13 Μαΐου 2013 σε βαλλιστική τροχιά, με κορυφαίο υψόμετρο άνω των 30.000 χλμ. Η πορεία του το έφερε κοντά σε γεωσύγχρονη τροχιά, όπου πολλές χώρες διατηρούν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και δορυφόρους για την παρατήρηση της Γης. «Η ανάλυση της εκτόξευσης έδειξε ότι ο πύραυλος δεν ήταν στην σωστή τροχιά για να τοποθετήσει αντικείμενο σε τροχιά, και δεν απελευθερώθηκαν νέοι δορυφόροι» σημειώνεται στην αναφορά.

Το όχημα, όπως συμπληρώνεται, «συνέχισε την πορεία του και επανήλθε σε γήινη τροχιά 9,5 ώρες μετά από την εκτόξευση. Το προφίλ της εκτόξευσης δεν ταίριαζε με “παραδοσιακά” οχήματα εκτόξευσης, βαλλιστικούς πυραύλους ή εκτοξεύσεις πυραύλων για επιστημονικές έρευνες. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ήταν τεστ τεχνολογιών με αντιδιαστημική αποστολή σε γεωσύγχρονη τροχιά».

Δημοφιλή