ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/05/2015 15:47 EEST | Updated 13/05/2015 19:23 EEST

Το φορολογικό πακέτο στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου

Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at a cabinet meeting in central Athens, on Tuesday, May 12, 2015. Officials say Greece has completed a 757 million euro ($844 million) debt payment to the International Monetary Fund, despite an acute cash shortage that could come to a head within the next two weeks. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at a cabinet meeting in central Athens, on Tuesday, May 12, 2015. Officials say Greece has completed a 757 million euro ($844 million) debt payment to the International Monetary Fund, despite an acute cash shortage that could come to a head within the next two weeks. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η «καυτή πατάτα» του φορολογικού, βρίσκεται στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνεδρίασε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού ξεκίνησε περίπου στις 18.30 ενώ ολοκληρώθηκε στις 23.00.

Στο Μαξίμου πάντως δεν άφησαν αναπάντητα τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που επαναφέρουν το Grexit, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίασαν: «Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

Στο επίκεντρο του κυβενρητικού βρίσκεται η στρατηγική της Αθήνας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν πάλι την Πέμπτη σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα στα οποία συμφωνεί με τους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αποφάσεις για φορολογικά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα αλλά και μέτρα για ιδιωτικοποιήσεις όπως η παραχώρηση του ΟΛΠ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχιση του διαγωνισμού, που θα καλύπτουν αφ' ενός τις απαιτήσεις των πέντε ομίλων που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (κυρίως της κινεζικής Cosco και της δανέζικης APM Terminals), και αφ' ετέρου την ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Νωρίτερα προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γ. Βαρουφάκη, Δ. Μάρδα, Παν. Νικολούδη και της Κ. Σαββαΐδου, στην οποία συζητήθηκε το φορολογικό - φοροεισπρακτικό πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως:

  • Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή
  • Διατάξεις για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με επιβολή φόρου 15% -20%
  • Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας για ποσά άνω των 70 ευρώ, πρώτα για νησιά του Αιγαίου με αυξημένη τουριστική κίνηση και εν συνεχεία για όλη την Ελλάδα
  • Καθιέρωση λοταρίας στους κατόχους αποδείξεων λιανικής πώλησης
  • Επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα νησιών του Αιγαίου άνω των 4.000 κατοίκων
  • Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 18-19% με διατήρηση της έκπτωσης του 30% για τα νησιά
  • Φόρος 3% επί του τζίρου σε καφέ-μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, μόνο για τη θερινή περίοδο
  • Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού και έργα τέχνης. Το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά.
  • Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή πάντως διαρροές στον τύπο από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, δίνουν την εικόνα και εσωτερική ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φέρονται να δηλώνουν ότι οι απαιτήσεις των δανειστών υπονομεύουν την οποία συμφωνία.