ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2015 04:36 EEST | Updated 15/05/2015 17:09 EEST

Θετικά βήματα στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Κατάργηση διατυπώσεων για τις μετακινήσεις προ τα κατεχόμενα

ASSOCIATED PRESS
Cyprus' president Nicos Anastasiades, right, shakes hands with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci as the United Nations envoy Espen Barth Eide, center, looks on before a dinner at the Ledra Palace Hotel inside the UN controlled buffer zone that divides the Cypriot capital Nicosia, on Monday, May 11, 2015. The dinner is the first meeting between Anastasiades and Akinci since the Turkish Cypriot politician _ a left-wing moderate _ soundly defeated the hard-line incumbent in an election last month. Cyprus was split in 1974 when Turkey invaded after a coup by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias)

Τα πρώτα θετικά βήματα στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί έγιναν κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο , από το Σάββατο κιόλας καταργούνται οι απαραίτητες μέχρι τώρα διατυπώσεις κατά την μετακίνηση πολιτών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, μια κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Ακιντζί στο πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του, ο κ.Αναστασιάδης παρέδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά χάρτη για καταστροφή 28 ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Πενταδαχτύλου ενώ οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τη λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων «που θα αφορούν την καθ' ημέραν ζωή των πολιτών».

Οι δύο ηγέτες δ δεσμεύτηκαν πως θα εργαστούν για την επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και αποφάσισαν να συναντιούνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα με την επόμενή τους συνάντηση να έχει οριστεί για την Πέμπτη 28 Μαΐου. Οι δε εξουσιοδοτημένοι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για να συμπληρώνουν τις προσπάθειες των ηγετών. Η πρώτη τους συνάντηση τοποθετείται για σήμερα το απόγευμα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα τόνισε πως οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού και για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που αντί για δύο ώρες που αναμενόταν διήρκεσε τελικά σχεδόν τέσσερις, αποφασίστηκε και η σύσταση επιτροπής για την προώθηση δικοινοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων «για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες» όπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος.

Πηγή: Φιλελεύθερος