ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2015 18:33 EEST | Updated 15/05/2015 18:35 EEST

Τον σύντροφό του παντρεύτηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

JOHN THYS via Getty Images
Luxembourg Prime Minister Xavier Bettel (R) holds hands with his companion Belgian architect Gauthier Destenay during their wedding in Luxembourg on May 15, 2015. Luxembourg Prime Minister Xavier Bettel is to wed his gay partner today, becoming the first European Union leader to enter into a same-sex marriage, a symbol of growing social change across the continent. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Το σύντροφό του, παντρεύτηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος είναι από του πρώτους ομοφυλόφιλους του Δουκάτου που σπεύδουν να «εκμεταλλευτούν» , το νόμο που πέρασε το 2014 και αναγνωρίζει το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Μπετέλ, 42 ετών είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ ο οποίος παντρεύεται άτομο του ιδίου φύλου και ο δεύτερος παγκοσμίως. Τον πρόλαβε πριν από πέντε χρόνια η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία είχε γίνει η πρώτη ενεργεία πρωθυπουργός χώρας η οποία έκανε και επίσημα σύντροφό της, άτομο επίσης του ιδίου φύλου.

Ο Μπετέλ, είναι δικηγόρος και πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας του Λουξεμβούργου και ο σύντροφός του Γ. Ντέστενεϊ, αρχιτέκτονας. Οι δύο άνδρας παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του Λουξεμβούργου, παρουσία του πρωθυπουργού του Βελγίου.

Πηγή: Guardian