Τα αποκλειστικά αντρικά πάνελ βρήκαν τον τιμωρό τους

Σκεφτείτε για λίγο τις εκδηλώσεις με πάνελ καλεσμένων στις οποίες παρευρεθήκατε πρόσφατα. Δεν έχει σημασία το είδος της εκδήλωσης, μας κάνουν όλες, πολιτιστικές, τεχνολογικές, εικαστικές, μόδας, οτιδήποτε. Και τώρα φέρτε στο μυαλό σας τους επίτιμους προσκεκλημένους που είχαν καλεστεί από τους διοργανωτές για να μιλήσουν σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης. Παρατηρείτε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο; Κάποιες ομοιότητες; Μήπως το ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους ήταν πάντα λευκοί άντρες;

Ο δημιουργός πίσω από το tumblr «Congrats, You Have an All Male Panel!» («Συγχαρητήρια, Έχετε ένα αποκλειστικά αντρικό πάνελ!») σκέφτηκε ακριβώς αυτό -και όχι άδικα. Συγκέντρωσε λοιπόν φωτογραφίες, αφίσες, προγράμματα και οτιδήποτε σχετικό από εκδηλώσεις όπου δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα προσκεκλημένη στο πάνελ, και τις ανάρτησε σε αυτό το καταπληκτικό tumblr. Δεν έμεινε μόνο εκεί, όμως.

Σε κάθε φωτογραφία εκδήλωσης που κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο άντρες στο πάνελ της, βάζει μια σφραγίδα επιδοκιμασίας, η οποία έχει τη μορφή του David Hasselhoff να δίνει την έγκρισή του. Ειρωνικά -προφανώς.

Η εύστοχη σάτιρα του tumblr δίνει έμφαση σε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που, κανονικά, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε εν έτει 2015. Πώς είναι δυνατόν εκδηλώσεις μεγάλου κύρους, οργανωμένες από άτομα με ισχύ και επιρροή παγκοσμίως, να μην μπορούν να βρουν έστω και μία γυναίκα που να διαπρέπει στον τομέα τους και να την καλέσουν να μιλήσει στο event τους; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η γυναίκα υπάρχει, για την ακρίβεια δεν είναι μία αλλά πολλές.

Το «Congrats, You Have an All Male Panel!» όμως δεν μένει μόνο στον καυστικό σχολιασμό. Προτρέπει τους αναγνώστες του να επισκεφτούν το site του Owen Barder, ανώτατου στελέχους και διευθυντή του τμήματος της Ευρώπης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ο οποίος ζητά από τον κόσμο να πάρει τον ακόλουθο όρκο, έναν όρκο βάσει του οποίου πορεύεται και ο ίδιος:

«Δεν θα συμμετέχω σε πάνελ δύο ή περισσότερων ατόμων σε κάποιο δημόσιο συνέδριο, αν δεν υπάρχει έστω και μία γυναίκα στο πάνελ, μη συμπεριλαμβανομένης της καρέκλας».

Ας ελπίσουμε πως πέρα από το χιούμορ και την σάτιρα, το «Congrats, You Have an All Male Panel!» θα κάνει αρκετό κόσμο να σκεφτεί καλύτερα το όλο θέμα και, ίσως, στην πορεία, καταφέρει να κάνει κάτι ουσιαστικό για αυτό.