ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/05/2015 14:41 EEST | Updated 15/05/2015 16:25 EEST

Αντιδράσεις για την απόφαση να μην τοποθετηθεί Μνημείο για το Ολοκαύτωμα στην Καβάλα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Κυριακή τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πόλη.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της δημάρχου κυρίας Δήμητρας Τσανάκα, προκειμένου να ανασχεδιαστεί το μνημείο. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος (ΚΙΣΕ), η δήμαρχος της Καβάλας εξέφρασε τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Άστρου του Δαυίδ» στο μνημείο και ζήτησε να εμφανίζεται μόνο το κείμενο αφιέρωση.

Ανακοίνωση για το θέμα, εξέδωσε ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για "αισθητικούς λόγους", το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».

Στη δήλωσή του ο κ. Καλαντζής αναφέρει: «Ομολογώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε ότι πράγματι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που ακυρώνει μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προορισμένου να μας θυμίζει την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους με επιχείρημα την ύπαρξη ή το μέγεθος ή την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας. Η Καβάλα είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τους φιλόξενους κατοίκους της, για τις φυσικές ομορφιές της, για την ύπαρξη σημαντικών ιστορικών μνημείων αλλά και για τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία που βαφτίστηκε Χριστιανή. Είναι απίστευτα άδικο να περάσει στην ελληνική ιστορία και ως η πρώτη πόλη που αρνείται την φιλοξενία ενός μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους». Και συνεχίζει: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για "αισθητικούς λόγους", το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι Έλληνες Εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια».

Καταδικάζει το ΚΙΣΕ

«Αποτροπιασμό» για την «απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας» εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) στην ανακοίνωσή του που καταφέρεται κατά της δημάρχου χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική» τη διαφαινόμενη, όπως αναφέρει, κατάργηση του άστρου του Δαυίδ από το μνημείο.

«Η δήμαρχος της πόλης, μόλις χθες, 14.5.2015, είχε εκφράσει τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του “Άστρου του Δαυίδ” στο μνημείο, που αποτελεί σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, και ζήτησε να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μη ματαιωθεί η τοποθέτησή του και η προγραμματισμένη εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του». Και συνεχίζει: «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5.700 χρόνια: “Το Άστρο του Δαυίδ”. Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Άστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του μνημείου».

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, από την οποία 50.000 μέλη της στάλθηκαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς - Μπίρκεναου όπου και θανατώθηκαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Καταδικάζει την «απαράδεκτη απόφαση του Δήμου Καβάλας, με εισήγηση της δημάρχου», να αναβάλει την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

«Το αίτημα που η δήμαρχος Καβάλας υπέβαλε προφορικά, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από τα αποκαλυπτήρια, προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για την αφαίρεση του άστρου του Δαυίδ από το μνημείο, αποτελεί βάναυση προσβολή της μνήμης των 1.484 δημοτών της Καβάλας, των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που δολοφονήθηκαν από τους ναζί.

Είναι άραγε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι οι έλληνες πολίτες της Καβάλας που εξοντώθηκαν στην Τρεμπλίνκα εκτοπίστηκαν με το άστρο του Δαυίδ στο πέτο, μόνον λόγω του Ιουδαϊκού τους θρησκεύματος, όπως και τα έξι εκατομμύρια ομοθρήσκων μας που έτυχαν ανάλογής μοίρας την περίοδο του Ολοκαυτώματος;

Θεωρούμε ότι η πρόταση για ανασχεδιασμό του μνημείου αποτελεί απλώς προσπάθεια για να κρατηθούν τα προσχήματα και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διάθεση της τρέχουσας διοίκησης του Δήμου Καβάλας για την απότιση φόρου τιμής σε αυτούς που στοχοποιήθηκαν και δολοφονηθήκαν, με τον πλέον βάναυσο και μαζικό τρόπο, από τους Ναζί και τους συμμάχους τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι το αίτημα του Δήμου Καβάλας και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των δημοτών της πόλης».

Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Να αναθεωρήσει έστω και την ύστατη στιγμή την λανθασμένη και προσβλητική απόφασή της για ακύρωση της τοποθέτησης του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα καλεί την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Καταγγέλλει ακόμη μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία στη δημοτική παράταξη της δημάρχου, ενώ καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τους φορείς και το λαό της πόλης να κινητοποιηθούν για να ανατρέψουν την απαράδεκτη απόφαση και να επιβάλλουν την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης.

Sponsored Box