ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/05/2015 13:17 EEST | Updated 15/05/2015 14:44 EEST

Το graffiti σε λύκειο της Δραπετσώνας που στέλνει μήνυμα κατά του ρατσισμού σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας

Ο τοίχος έχει πάντα τη δική του ιστορία...και συχνά περνά με τον πιο άμεσο τρόπο τα πιο «δυνατά» κοινωνικά μηνύματα.

Ένα τέτοιο μήνυμα, στέλνει σε όλες τις γειτονιές της Δραπετσώνας και πέρα από αυτές η μεγάλη τοιχογραφία ενάντια στον ρατσισμό, που φιλοτεχνήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο- Λύκειο Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δημιουργοί του οι καλλιτέχνες Kez και Pupet από την ομάδα Urban Act, που δρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και στόχος, σύμφωνα και με την υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, ήταν «να απαντήσουμε με χρώμα στο μαύρο πρόσωπο του ρατσισμού...Πάνω στους τοίχους να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα, με όπλο την τέχνη να προβάλουμε το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη κι αλληλοσεβασμό».

Στην τοιχογραφία απεικονίζεται μια πολύχρωμη πέτρα ως αναπόσπαστο τμήμα ενός λόφου από βράχια, ο οποίος συμβολίζει το κοινωνικό σύνολο. Δύο άνθρωποι επιχειρούν να αφαιρέσουν την πέτρα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το οικοδόμημα να ετοιμάζεται να καταρρεύσει επάνω τους. «Η διαφορετικότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Το σχέδιο καλεί τους πολίτες να σκεφτούν τους κινδύνους από την εξάλειψή της», εξήγησε η κ. Κεχαγιόγλου.

Στη δράση συμμετείχαν και οι μαθητές του Λυκείου, ζωγραφίζοντας πολύχρωμα πρόσωπα σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος. «Θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβαση του σχολικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επικοινωνία με τους γονείς, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι ‘Και 1 θύμα ρατσισμού είναι πολύ’, όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία. Πρέπει να εξηγήσουμε στους μαθητές ότι είμαστε μια χώρα που έχει στείλει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό και ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον Άλλο με τρόπο που δείχνει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας», πρόσθεσε ο διευθυντής του σχολείου Κυριάκος Πατριαρχέας.

Η τοιχογραφία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Στην περιοχή μας, που ήταν προσφυγούπολη, επιχειρούμε να δείξουμε την ομορφιά του διαφορετικού», δήλωσε ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος. «Οι προκαταλήψεις και στερεότυπα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν μέσω κρίσης. Με τη βοήθεια της εικόνας, λοιπόν, στέλνουμε το μήνυμα ότι η πόλη μας επιθυμεί να ενώνει τους ανθρώπους, να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε οποιονδήποτε επιλέγει να βρίσκεται σε αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ύπατη Αρμοστεία, γιατί χωρίς εκείνη θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί το μήνυμα που είχαμε στο μυαλό μας».

Το έργο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Απριλίου – 6 Μαΐου 2015 με τη στήριξη και των εταιρειών χρωμάτων Berling, Posca και Flame.

Photo gallery Τοιχογραφία UNHCR,Urban Art, 1ο Λύκειο Δραπετσώνας See Gallery

Sponsored Box