Ξεχάστε όσα πιστεύατε: Πίσω από το τιμόνι οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο

Girls drive on the Croisette in a Chevrolet Impala few hours prior the opening of the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes on May 15, 2013.  AFP PHOTO / LOIC VENANCE        (Photo credit should read LOIC VENANCE/AFP/Getty Images)
Girls drive on the Croisette in a Chevrolet Impala few hours prior the opening of the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes on May 15, 2013. AFP PHOTO / LOIC VENANCE (Photo credit should read LOIC VENANCE/AFP/Getty Images)

Είναι οι γυναίκες καλύτεροι οδηγοί από τους άνδρες;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, την αιώνια μάχη σχετικά με το ποιο φύλο είναι καλύτερο πίσω από το τιμόνι, φέρονται να κερδίζουν οι γυναίκες.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ασφαλιστική εταιρία, παρουσιάζει αρχικά μόλις το 28% των γυναικών να πιστεύουν πως είναι καλύτερες οδηγοί από τους άνδρες- ενώ, αντίστοιχα, μόλις 13% των ανδρών εμφανίζονται να πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι καλύτερες από εκείνους, όσον αφορά την οδήγηση.

Ωστόσο, οι στερεοτυπικές μας προσδοκίες μάλλον καταρρέουν.

Τα δύο φύλα εξετάστηκαν σε 14 διαφορετικές πτυχές που αφορούν την ικανότητα τους πίσω από το τιμόνι. Με άριστα το 30, οι γυναίκες, σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 23.6 πόντους και οι άνδρες μόλις 19.8.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, οι άνδρες υπέπεσαν σε πολύ περισσότερα τυπικά λάθη, από τις γυναίκες.

Μόλις 4% των γυναικών συγκρούστηκαν με το μπροστινό τους όχημα, στην ειδικά σχεδιασμένη εξέταση, σε σύγκριση με το 27% των ανδρών.

Μόλις 1% των γυναικών βγήκαν με το αυτοκίνητο τους σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας απρόσεχτα, σε σχέση με το 14% των ανδρών.

Στην οδηγική συμπεριφορά και την ευγένεια απέναντι στους άλλους οδηγούς, οι γυναίκες εμφανίζουν και πάλι υψηλότερα ποσοστά. 39% των γυναικών ήταν ευγενικές με τους υπόλοιπους οδηγούς, σε σύγκριση με το 28% των ανδρών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, όμως, είναι πως παρότι παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα στοιχεία, που δείχνουν τις γυναίκες να είναι εκείνες το ισχυρό φύλο πίσω από το τιμόνι, οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπερεκτιμούσαν τις ικανότητες τους και εμφανίζονταν σίγουροι για αυτές.

Όταν ρωτήθηκαν, παραδείγματος χάριν, εάν πίστευαν πως είχαν τηρήσει την ταχύτητα του οχήματος τους στα σωστά όρια για την εκάστοτε κατάσταση, το 84% των ανδρών απάντησε θετικά, αν και αυτό ίσχυε μόνο για το 64%.

Ο εκπαιδευτής οδηγών, Neil Beeson, που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των συγκεκριμένων εξετάσεων για τα δύο φύλα, δήλωσε σχετικά έκπληκτος από τα αποτελέσματα, καθώς στην εμπειρία του «οι άνδρες ήταν πάντα εκείνοι που μάθαιναν καλύτερα και συνήθως τα πήγαιναν καλύτερα και στα μαθήματα. Ωστόσο, είναι πιθανό οι γυναίκες να εμπέδωσαν τις πληροφορίες καλύτερα». Καλεί, επίσης, τους άνδρες να αναγνωρίσουν την ανωτερότητα των γυναικών στην οδήγηση.

Η Charlotte Fielding, από την πλευρά της, διευθύντρια του τομέα ασφάλισης αυτοκινήτων της ασφαλιστικής Privilege, υπογράμμισε πως «η έρευνα έχει δείξει πως υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη απόκλιση όσον αφορά το πώς νομίζουν οι άνδρες πως οδηγούν και πως οδηγούν στην πραγματικότητα».

Πηγή: Independent