ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/05/2015 04:49 EEST | Updated 15/05/2015 04:50 EEST

Τόμσεν: Δεν υπάρχει πρόοδος στα θέματα από τα οποία εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

ARIS MESSINIS via Getty Images
International Monetary Fund (IMF) representative Poul Thomsen addresses an Economist roundtable conference in Lagonissi near Athens on May 18, 2011. Greece must 'accelerate' its structural reforms or its tortuous economic recovery will 'run off track,' Thomsen said. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Μια καθόλου αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με την Ελλάδα έδωσε ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με το Mega η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην ενημέρωση ο κ. Τόμσεν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού στην Ουάσινγκτον, εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως το χειρότερο απ' όλα, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών να μην γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, o κ. Τόμσεν είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει συζητηθεί με τους υπουργούς. Μάλιστα φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν τού επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Συμφωνίες και διαφωνίες

Η ίδια πηγή σημειώνει πως ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν.

Ειδικότερα φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο), ενώ έχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: εργασιακά και συντάξεις, δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία», τόνισε.

Επίσης ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για την βιωσιμότητα του χρέους.

Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τρίτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.