ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/05/2015 15:55 EEST | Updated 15/05/2015 16:03 EEST

Η κυβέρνηση κάνει τον απολογισμό της και στέλνει μηνύματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

sooc

Απολογισμό του έργου της κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να επικοινωνήσει την πολιτική που έχει ασκηθεί αυτούς τους 3,5 μήνες αλλά και να απαντήσει στους επικριτές της, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το εάν και κατά πόσο τηρεί τις «κόκκινες γραμμές» της στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά και τις φωνές που κάνουν λόγο για υποχώρηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζουν δε κυβερνητικοί αξιωματούχοι- λίγες ώρες μάλιστα μετά τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος- «όσοι, τελευταία, ασκούν κριτική προσπαθούν να αποδείξουν ότι η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση απομακρύνεται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο υπήρξε και η βασική πολιτική δέσμευση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και οι τέσσερις πυλώνες της Θεσσαλονίκης προχωρούν κανονικότατα με γοργούς ρυθμούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες».

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα γίνεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς:

Πρώτα βήματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

-Ο νόμος 4320/15 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ψηφίστηκε και το πρόγραμμα υλοποιείται συνεχώς διευρυνόμενο. Υλοποιήθηκε έτσι η βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος έναντι των δοκιμαζόμενων -από την οικονομική κρίση και την μνημονιακή λιτότητα- πολιτών. Εξασφαλίζεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, διατροφή, στέγαση και ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο έχει ανέλθει στις 180.974

-Καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

-Υπογράφεται άμεσα ΚΥΑ για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

-Πληρώθηκαν οι εφημερίες στα νοσοκομεία για την περίοδο 2012-2014 που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα.

Επανεκκίνηση της Οικονομίας

Η κυβέρνηση σημειώνει πως ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις, που ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και της ταχύτερης είσπραξης των φορολογικών εσόδων κάθε κατηγορίας και είδους. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση και απέκτησαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Με τη ρύθμιση κατά των τριγωνικών συναλλαγών και τις υποθέσεις μαύρου χρήματος καταφέρθηκαν κτυπήματα στην φοροδιαφυγή.

Πρόοδος στα εργασιακά

Το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του με την πλήρη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας [ILO] αλλά και του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Όπως δε τονίζει το κυβερνητικό επιτελείο, ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ήδη υλοποιείται:

-Με την νομοθεσία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων από την μνημονιακή Κυβέρνηση των Σαμαρά / Βενιζέλου και την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες κ.α. επανήλθαν στις εργασίες τους -προβλέπεται η επιστροφή των 3600 απολυμένων από το Δημόσιο.

-Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ

-Καταργείται η τράπεζα θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου με το Νόμο για την Παιδεία

-Με το νόμο για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων

«Κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά

Τονίζεται δε πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν. «Όχι από εμμονή αλλά γιατί όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς προσχωρούν στην άποψη της κυβέρνησης ότι η ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα. Μόλις σήμερα, Παρασκευή 15.05.2015, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας [ILO], μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, χαιρέτησε την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα». Παραπέμπουν δε σε ανακοινώσει του ILO για τις νέες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία στοχεύει στην εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Θυμίζουν δε και την κοινή δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στην οποία τόνιζα «υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ «κόντρα σε ειδικούς και πολιτική βούληση, επιμένει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν “πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί” επιμένοντας, σε σχετικό έγγραφό του, ότι στον “τομέα αυτόν είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος κατά το παρελθόν”! Δηλαδή είχαν περικοπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου μισθοί, συντάξεις, κ.λπ».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, προτίθεται με το ίδιο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα επιβεβαιώσει, και νομικά, την άρνησή της να εφαρμόσει την προηγούμενη εργασιακή νομοθεσία και:

-Θα ακυρώσει νομοθετικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ώστε να παραμείνουν όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2014.

-Δεν θα δεχτεί τις ομαδικές απολύσεις.

-Θα διατηρήσει τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο.

Φορολογικά και απαντήσεις στη ΝΔ

Η κυβέρνηση επανέρχεται στις δηλώσει στελεχών της ΝΔ που κάνουν λόγο για «σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή» και απαντούν πως πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό κρεσέντο» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνευ ουσίας.

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του καθιέρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, μονιμοποίησαν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σάρωσαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή έκαναν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή και σφύριζαν αδιάφορα για τη λίστα Λαγκάρντ». Αντιθέτως, σημειώνουν, «Η Κυβέρνηση τον Μάρτιο ψήφισε το νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος έδωσε πραγματική ανάσα σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά παρατίθενται τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών:

-Μέχρι τις 11 Μαΐου, μέσα σε 24 μέρες δηλαδή, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 380.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δις.

-Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τις 12 Μαΐου έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δις.

Αξίζει κανείς να συγκρίνει τα ποσά που έχουν μπει στη ρύθμιση και την συμμετοχή των φορολογούμενων και ασφαλισμένων με βάση το νόμο που έφερε η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με το νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά .

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι όχι μόνο έχει τη βούληση να απαλλάξει του πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον βρόγχο του ιδιωτικού χρέους που τους πέρασαν στο λαιμό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά το κάνει και πράξη.

Τα σενάρια φοροεπιδρομής, ας τα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να θυμάται τα έργα και τις ημέρες της. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια που πλήρωσαν το μάρμαρο των Μνημονίων, αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση».

Sponsored Box