ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2015 08:47 EEST

Junko Tabeir: Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ

twitter

Από την ηλικία των δέκα φαινόταν ότι η Junko Tabei θα καταφέρει να κατακτήσει το Έβερεστ και αυτό γιατί έκανε τη πρώτη της ανάβαση στο βουνό Yumoto.

Η θρυλική γιαπωνέζα Miharu Machi σαν σήμερα πριν 40 χρόνια έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Everest. Γεννημένη το 1939 στο Miharu Machi της Ιαπωνίας σήμερα θεωρείται η πιο γνωστή Αλπινίστρια στον κόσμο.

Σε ηλικία 23 ετών έγινε μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Hakurei και αρχικά κατέκτησε την κορυφή Fuji (3.776 μ.) του ψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας το οποίο είναι σκεπασμένο από χιόνι και πάγο τους 8 μήνες του χρόνου.

Ήταν το 1956 όταν με τη σχοινοσύντροφο της προετοίμασαν με επιτυχία την πρώτη αποστολή, στο Tani-gawa Dake, που τα μέλη τους αποτελούσαν μόνο γυναίκες. Το 1967 η Junko παντρεύτηκε έναν ικανό ορειβάτη, τον Masanobu Zobei, ο οποίος λίγο αργότερα σκαρφαλώνοντας στη βόρεια πλευρά του Matterhon έχασε 4 από τα δάχτυλα του ποδιού του ύστερα από κρυοπαγήματα.

Ήταν 16 Μαΐου του 1970 όταν η αρχηγός της αποστολής έπρεπε να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Ποια θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα προσπαθούσε να κατακτήσει την κορυφή και ποια αυτή που θα ακολουθούσε; Η απόφαση πάρθηκε. Ομάδα No I: Junko Tabei, Hiro-ko Hirakawa και οι Sherpas Gilm-ie και Passan.

Ομάδα No 2: Eiko Miyuzaki (αρχηγός αποστολής), Reiko Sato και ο Serpa Kutile. Μετά από σκληρή προσπάθεια η ομάδα No 1, με φανερά τα σημάδια της κόπωσης, κατέκτησε στις 19 Μαΐου 1970, ώρα 2.45 μ.μ. την κορυφή Annapuma III των Ιμαλαΐων. Δυστυχώς η δεύτερη ομάδα δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην κορυφή διότι το υψόμετρο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην υγεία, των μελών της.

Στις 16 Μαΐου με πανοραμική θέα τον Makalu, Lhotse και Pu-more ξεκίνησαν για την κορυφή. Η κορυφογραμμή που θα τους οδηγούσε στο ψηλότερο σημείο του βουνού ήταν πολύ στενή έτσι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στη μία πλευρά της και να τη διασχίσουν έχοντας την κόψη της σαν σημείο στήριξης των χεριών. Μετά από πολλές ώρες προσπάθειας ο Sherpa φώναξε Tabei San “φτάσαμε στην κορυφή”. Στις 16 Μαΐου 1975 η Junko Tabei, 36 ετών ήταν η πρώτη γυναίκα που στεκόταν στην κορυφή του Everest, στη στέγη του κόσμου.

Photo gallery Junko Tabei See Gallery