Ζυμώσεις στο Μαξίμου για να καθαρογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές και να περιοριστούν οι εσωκομματικές τριβές

Ζυμώσεις στο Μαξίμου για να καθαρογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές και να περιοριστούν οι εσωκομματικές τριβές
eurokinissi

Σπίτια, γραφεία και καφετέριες «επιστρατεύονται» στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε το κόμμα και τα στελέχη του να υποδεχθούν θετικά το περιεχόμενο μίας ενδεχόμενης συμφωνίας. Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι το τεχνικό μέρος της συμφωνίας μπορεί να αρχίσει να καθαρογράφεται, η ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε τις «μαλάξεις» σε στελέχη και βουλευτές.

Σε σπίτια υπουργών που εμπλέκονται στην συμφωνία, σε γραφεία, αλλά και σε καφετέριες (βοηθούντος του καλού καιρού) γίνονται οι συναντήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την αλληλοενημέρωση και το «μέτρημα» των αντιδράσεων.

Στο Μαξίμου πήγαν το Σάββατο (16/5), ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αργά το απόγευμα πήγαν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάθισε για πολλές ώρες. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέκρινε μία ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ζήτησε να αξιοποιηθεί η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Αντίθετα ο Δ. Παπαδημούλης είναι από εκείνους που πιέζουν για συμφωνία ακόμη και με υποχωρήσεις, ενώ μπορεί να αναλάβει ρόλο και στις Βρυξέλλες καθώς συντονίζει και τους ευρωβουλευτές.

Το πολιτικό ερώτημα είναι αν η ψήφος στη συμφωνία αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είναι μία μέθοδος που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όμως η παρούσα κυβέρνηση, δεν το έχει κάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνει.

Πάντως ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας επαναλαμβάνουν πως από την ώρα που η συμφωνία γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό, θα γίνει δεκτή και από τους βουλευτές.

Αισιοδοξία για μια καλή συμφωνία, εξέφρασε ο Δημ. Παπαδημούλης

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΚΟ μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παπαδημούλης, όπως ανέφερε, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό, αντάλλαξαν απόψεις και σημείωσε ότι το πλαίσιο των στόχων έχει περιγραφεί με απόλυτη σαφήνεια από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του χθες το βράδυ.

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την έγκριση ή όχι από τη Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή προέχει να πετύχουμε και σύντομα την καλύτερη δυνατή συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα θα κριθούν στην ώρα τους και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό». Σε ερώτηση για το εάν ο λόγος της σημερινής παρουσίας της κ. Κωνσταντοπούλου στο Μ. Μαξίμου ήταν «να πέσουν λίγο οι τόνοι και εσωκομματικά;», ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Εγώ μίλησα με τον πρωθυπουργό για μία ώρα» και παρέπεμψε για τα υπόλοιπα, όπως είπε, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δημοφιλή