ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2015 18:20 EEST | Updated 18/05/2015 18:26 EEST

Τον «πόλεμο» κατά των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο κήρυξε η ΕΕ

High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini speaks on May 14, 2015 at the NATO Foreign Minister's Meeting in the southern Turkish city in Antalya. NATO leaders on May 13 warned President Vladimir Putin to waste no time in implementing a fragile peace deal to end the fighting in Ukraine, after the Russian strongman's meeting with US Secretary of State John Kerry raised hopes of a slackening in tensions. AFP PHOTO /STRINGER        (Photo cre
- via Getty Images
High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini speaks on May 14, 2015 at the NATO Foreign Minister's Meeting in the southern Turkish city in Antalya. NATO leaders on May 13 warned President Vladimir Putin to waste no time in implementing a fragile peace deal to end the fighting in Ukraine, after the Russian strongman's meeting with US Secretary of State John Kerry raised hopes of a slackening in tensions. AFP PHOTO /STRINGER (Photo cre

Τον «πόλεμο» κατά των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο με τη συγκρότηση μιας ναυτικής δύναμης που θα δρα εναντίον τους αποφάσισε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε..

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις της ναυτικής δύναμης να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι η έδρα της δύναμης αυτής θα είναι στην Ιταλία υπό τη διοίκηση Ιταλού ναυάρχου Enrico Credendino, ο οποίος έχει ανάλογη εμπειρία από αντίστοιχες επιχειρήσεις κατά των Σομαλών πειρατών.

«Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διάλυση του “επιχειρηματικού μοντέλου” των δικτύων διακινητών και δουλεμπόρων στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη» έγραψε η Μογκερίνι στο λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια η επιχείρηση θα έχει τρία σκέλη.

Τη συλλογή πληροφοριών για τους διακινητές, τον έλεγχο και εντοπισμό των πλοίων που χρησιμοποιούν οι διακινητές και τέλος η καταστροφή αυτών των πλοίων.

«Δεν δίνουμε τόσο έμφαση στην καταστροφή των πλοίων όσο στην καταστροφή του “επιχειρηματικού μοντέλου”» είπε η Μογκερίνι.

Η ίδια, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία των αρχών της Λιβύης, αν και η χώρα αυτή έχει βυθιστεί στο χάος και διαθέτει δύο κοινοβούλια και αντίπαλες κυβερνήσεις.

«Προσδοκούμε συνεργασία, έχουν και οι Λίβυοι ευθύνη για την επικράτειά τους και τα σύνορά τους, θαλάσσια και χερσαία» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο»,

Η Μογκερίνι επέμεινε στην αναγκαιότητα να υπάρξει «ένα ψήφισμα υπό το κεφάλαιο 7» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να υπάρξει ένα αδιαμφισβήτητο «νομικό πλαίσιο» που θα περιβάλλει την αποστολή.

Σύμφωνα με το κείμενο που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται το πράσινο φως του ΟΗΕ, από τον Ιούνιο επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα».

Αντιθέτως, κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως χρήση βίας θα πρέπει να λάβει την έγκριση μέσω ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή.

Εφόσον ο ΟΗΕ τους το επιτρέψει, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να «επιβιβάζονται, να διεξάγουν έρευνες και να συλλαμβάνουν» τα πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διακίνησης και επίσης να τα αναγκάζουν να αλλάζουν ρότα στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επίσης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Σύμφωνα με το BBC η Βρετανία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύνταξη ενός ψηφίσματος που θα δίνει στην Ε.Ε., τη νομική βάση για να μπορεί να κάνει χρήση βίας κατά των δουλεμπόρων.

Sponsored Post