ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/05/2015 12:15 EEST | Updated 18/05/2015 12:52 EEST

Την παραπομπή ''6'' ζητεί ο εισαγγελέας για την υπόθεση Καρούζου

Φωτό αρχείου
Eurokinissi/Φώτο αρχείου
Φωτό αρχείου

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ''δείχνει'' ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, για έξι άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του σκανδάλου με τα ακίνητα του επιχειρηματία Ιω. Καρούζου. Με την ίδια πρότασή του ο εισαγγελέας προτείνει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες 26 άτομα - μέλη των διοικήσεων των τραπεζών Πειραιώς, Attika Bank, Millennium Bank και Εμπορικής Τράπεζας.

Οι κατηγορούμενοι που σύμφωνα με τον εισαγγελέα πρέπει να δικαστούν για σωρεία κακουργημάτων είναι ο Ιωάννης Καρούζος ο οποίος είναι προφυλακισμένος, η πρώην σύζυγος του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, Χρήστος Ρεκούμης, ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και ο επιχειρηματίας Βίκτορας Ρέστης.

Σύμφωνα με την κατηγορία από τον Ιούνιο του 2009 και σε ημερομηνίες οι οποίες δεν έχουν εξακριβωθεί, το ζεύγος Καρούζου και Σκαφτούρα συνέστησαν όμιλο 24 εταιρειών «αντικείμενο του οποίου ήταν αμιγώς η κατασκευή και αξιοποίηση εμπορικών ακινήτων και η στρατηγική του ομίλου συνίστατο στην αγορά οικοπέδων προς ανέγερση εμπορικών ακινήτων και στην αγορά κτιρίων πολυκατοικιών και όχι μόνο με σκοπό την κατεδάφισή τους και την ανέγερση νέων εμπορικών κέντρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία περιλαμβάνονται στην 130 σελίδων εισαγγελική πρόταση πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται ότι είχαν το ζεύγος Καρούζου για τους οποίους ο εισαγγελέας χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ασχολούμενοι μέσω των εταιρειών του ομίλου με το Real Estate, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι, των ανωτέρων εταιρειών είτε ως φυσικά πρόσωπα, αγόραζαν ή πωλούσαν ακίνητα, στα συμβόλαια κτίσης των οποίων αναγράφονταν αξίες μικρότερες από τις πραγματικές. Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι συνίστατο στη σύνταξη συμβολαιογραφικών προσυμφώνων, στα οποία αναγραφόταν η πραγματική αξία της εκάστοτε συναλλαγής, και τα οποία λίγο πριν από τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου ακύρωναν με ιδιωτικό έγγραφο. Στη συνέχεια, συνέτασσαν το οριστικό συμβόλαιο αναγράφοντας σε αυτό την αντικειμενική αξία ή αξία μεγαλύτερη της αντικειμενικής, μικρότερη όμως κατά πολύ της πραγματικής αξίας στην οποία γινόταν η συναλλαγή. Με τις ενέργειές τους αυτές σκοπούσαν και του επιτύγχαναν όπως: α) αποφύγουν την καταβολή του προσήκοντος αναμεταβίβασης φόρου β) να μην καταβάλλουν τον οφειλόμενο κατά νόμο ΦΠΑ και τέλος γ) να αποφύγουν και την καταβολή φόρου εισοδήματος».

Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «προσπαθούσαν με πολύ οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο να αυξήσουν με συνεχείς μεταβιβάσεις την αξία ενός ακινήτου, προκειμένου έτσι να λάβουν δάνεια από τράπεζες πολύ μεγαλύτερων ποσών. Διότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης του ομίλου αποτελούσε ο τραπεζικός δανεισμός».

Τον τελικό λόγο περί παραπομπής ή όχι των κατηγορουμένων τον έχει το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση.