ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/05/2015 14:31 EEST | Updated 19/05/2015 17:46 EEST

Βέτο των δανειστών στην ελληνική πρόταση για αλλαγές στον ΦΠΑ - Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister and Syriza leader Alexis Tsipras, centre, arrives at his party central committee, in Athens, on Saturday, Feb. 28, 2015. Greece's new radical left government has no intention of seeking yet another bailout deal from international creditors and will spend coming months trying to ease the terms of its current commitments, the financially struggling country's prime minister said Friday.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο προσανατολίζεται η ηγεσία του κόμματος ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές που βρίσκεται στα σκαριά. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε επί 4,5 ώρες το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στον ΦΠΑ θα τεθούν στο τραπέζι των συζήτησεων με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία φαίνεται, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, να είναι έτοιμα να μην δέχονται τις προτάσεις για τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες ούτε τη θέσπιση του ενιαίου συντελεστή 15% για όλα τα υπόλοιπα είδη αλλά ούτε και το συντελεστή 18% για όσους δεν χρησιμοποιούν “πλαστικό” χρήμα.

Αντίδραση Βαρουφάκη

Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δεικτικό σχόλιο στο twitter λέει ότι μόνο η «τρόικα εσωτερικού» έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ και ότι θα συζητηθεί στο Brussels Group αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία στη χειρότερη περίπτωση μέχρι τις 5 Ιουνίου, ενώ κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η «μία και ενιαία συμφωνία» θα μπορεί να διασφαλίζει χρηματοδοτικά την Ελλάδα μέχρι το 2018 – υπενθυμίζεται ότι το κείμενο που αποδίδεται στον Γιούνκερ περιλαμβάνει απελευθέρωση από την χρηματοδοτική ασφυξία τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Sponsored Post