ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2015 08:09 EEST | Updated 19/05/2015 11:59 EEST

Γιούνκερ: Αναμένω συμφωνία για την Ελλάδα στα τέλη του μήνα. Δεν υπάρχει «σχέδιο Γιούνκερ»

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker gestures as he attends a press conference after talks with Austrian Chancellor Werner Faymann at the federal chancellery in Vienna, Austria,Tuesday, April 21, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρίγα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Ιουνίου, ενώ παράλληλα αρνήθηκε αναφορές τη Δευτέρα περί πρότασης συμβιβασμού του για το «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ» σε συνέντευξη στο Στρασβούργο την Τρίτη, προσθέτοντας ότι εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξη στο Star ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσδιόρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και απέκλεισε το ενδεχόμενο της ρήξης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη με τους δανειστές».

Όσον αφορά στα περί συμβιβαστικής πρότασης, σύμφωνα με το «Βήμα» επρόκειτο για ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείο βοήθειας για την Ελλάδα», στο οποίο ετίθεντο όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου, όσο και για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Συνεχίζονται οι εργασίες και οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να βρεθεί συνολική συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι αναμένεται συμφωνία με τις ελληνικές αρχές περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε πως η δήλωση Γιούνκερ βασίζεται στο γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς. «Η συμφωνία είναι ορατή στον ορίζοντα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μ. Σχοινάς, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το χάσμα παραμένει σε κάποια ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Επανέλαβε ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι αργή και προσέθεσε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική συμφωνία, επί τη βάσει της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία, η οποία, όπως είπε ο ίδιος, θα είναι «προς όφελος της σταθερότητας και της ακεραιότητας της ευρωζώνης».

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Επιτροπή «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» το σχέδιο για συμφωνία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διέρρευσε χθες στα ΜΜΕ.