ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2015 14:49 EEST | Updated 19/05/2015 14:52 EEST

Σαουδική Αραβία: Ζητούνται δήμιοι ενώ η χώρα οδεύει σε ρεκόρ εκτελέσεων

YASSER AL-ZAYYAT via Getty Images
Two of three men are walked up on to the gallows before being executed by hanging just west of the capital Kuwait City on April 1,2013. Authorities in Kuwait hanged three convicted murderers, a Pakistani, a Saudi and a stateless Arab, in the first executions in the Gulf state since May 2007, the ministry of justice said. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT (Photo credit should read YASSER AL-ZAYYAT/AFP/Getty Images)

Η Σαουδική Αραβία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό εκτελέσεων ανά χρόνο, βρισκόμενη πίσω μόνο από την Κίνα και το Ιράν, μπροστά από Ιράκ και Η.Π.Α.

Το 2015, η χώρα αναμένεται να πραγματοποιήσει ρεκόρ εκτελέσεων, καθώς ήδη στους πρώτους μήνες του έτους έχουν εκτελεσθεί 85 άτομα- την στιγμή που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, για όλο το έτος 2014 ο αριθμός άγγιζε τους 90 ανθρώπους.

Προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, έχει δημοσιευθεί προκήρυξη που γνωστοποιεί την επιθυμία του νέου βασιλιά Σαλμάν για πρόσληψη 8 ακόμη δημίων.

Η περιγραφή της συγκεκριμένης θέσης και των αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει έχει δημοσιευθεί ηλεκτρονικά, από το πρωί της Δευτέρας. Αναφέρεται πως δεν απαιτείται ειδική προπόνηση και πρότερη προϋπηρεσία, ενώ οι δήμιοι θα κληθούν να αποκεφαλίσουν δημοσίως τους καταδίκους, αλλά και να πραγματοποιήσουν ακρωτηριασμούς μελών ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για μικρότερα αδικήματα, σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως οι δήμιοι θεωρούνται «θρησκευτικοί λειτουργοί», καθώς θα παρευρίσκονται σε θρησκευτικά δικαστήρια, ενώ θα αντιστοιχούν και στην κατώτερη τάξη αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Επισημαίνεται, επίσης, από διεθνείς παρατηρητές, πως από την έλευση του βασιλιά Σαλμάν στο θρόνο, έχουν διοριστεί επιπλέον δικαστές, προκειμένου να διευθετηθούν οι υποθέσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, που εκκρεμούν.

Από τους ανθρώπους που εκτελούνται κάθε χρόνο στη Σαουδική Αραβία, περίπου οι μισοί είναι πολίτες της χώρας. Η πλειοψηφία των υπολοίπων κατάγεται από χώρες όπως το Πακιστάν, η Υεμένη, η Συρία, η Ιορδανία, η Ινδονησία, το Τσαντ, η Ερυθραία, οι Φιλιππίνες και το Σουδάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα εγκλήματα, λόγω των οποίων επιβάλλεται η θανατική ποινή, αφορούν περιπτώσεις από ανθρωποκτονίες και βιασμούς, ως βλασφημία, μοιχεία, διακίνηση ναρκωτικών και μαγεία.

Συνήθως, όσοι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, εκτελούνται με δημόσιο αποκεφαλισμό. Ωστόσο, κάποιες φορές ο θάνατος τους πραγματοποιείται και με λιθοβολισμό ή την χρήση εκτελεστικού αποσπάσματος.

Υπενθυμίζεται πως η θανατική ποινή ισχύει σε 22 χώρες.

Πηγή: RT

Sponsoed Post