ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2015 11:21 EEST | Updated 20/05/2015 11:21 EEST

Κομισιόν: «Προσεκτικές» συμβουλές προς τη Γερμανία για την οικονομία

ASSOCIATED PRESS
EU Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici addresses the media on the spring economic forecast at the European Commission headquarters in Brussels on Tuesday, May. 5, 2015. The European Union on Tuesday nudged up its forecast for economic growth across the 19-country eurozone despite a much gloomier outlook for Greece.(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η Γερμανία βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο της Δευτέρα, εξαίροντας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στις συγκοινωνιακές υποδομές και στην παιδεία.

«Η Γερμανία είναι μία εκ των επτά χωρών που δεν έλαβαν συστάσεις για την οικονομική τους πολιτική. Είναι μια ισχυρή χώρα και είναι σημαντική για την ΕΕ, αυτό θέλω να το πω με σαφήνεια», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διατυπώνοντας ωστόσο κάποιες συμβουλές, με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, σχολιάζοντας ότι αν δεν δινόταν καμία συμβουλή από πλευράς της Κομισιόν, «θα σήμαινε ότι όλα είναι τέλεια». Σύμφωνα με τον επίτροπο, για να φθάσει η Γερμανία σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθεια. «Η Γερμανία έχει τα οικονομικά περιθώρια και θα πρέπει να εκμεταλλευθεί», υπογράμμισε.

Η Κομισιόν εξέφρασε την επιθυμία η Γερμανία να αυξήσει κι άλλο τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, στην παιδεία και την έρευνα, να τονωθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, για παράδειγμα με κατάργηση περιορισμών για ελεύθερους επαγγελματίες και σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας να μεριμνήσει η γερμανική κυβέρνηση ώστε οι άνθρωποι να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα και χαμηλόμισθοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές.

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε για την Κομισιόν και το υψηλότατο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, για το οποίο η χώρα θα πρέπει να κάνει κάτι. Ωστόσο, «αυτό δεν συνιστά κριτική αλλά ανάλυση», έσπευσε να δηλώσει κατευναστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Αξιολογώντας την κατάσταση στην ΕΕ, η Κομισιόν εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Παρότι αρκετές χώρες-μέλη απειλούνται με κυρώσεις εξαιτίας υπερβολικά υψηλού ελλείμματος, για πρώτη φορά μετά το 2008 το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα έπεσε κάτω από το όριο του 3%, υπογράμμισε ο επίτροπος.